Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 22 april 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:47

MSB:s helikoptrar stöttade räddningstjänsten vid gräsbrand i Sala

I dag aktiverades MSB:s helikopterstöd vid en gräsbrand i Sala, Västmanlands län. Det var första gången i år som MSB:s flygande resurser aktiverades.

Det är varmt och torrt i södra delarna av Sverige vilket gör att det är stor risk för bränder i skog och mark. I dag begärde räddningstjänsten Sala/Heby, som tillhör räddningscentral Mitt, stöd av MSB:s flygande resurser.

– Helikoptrarna gjorde ett kanonjobb här, efter bara 30 minuter var de på plats och började släcka. Nu blötlägger helikoptrarna markerna så branden inte uppstår på nytt, säger Magnus Andersson, räddningsledare på räddningstjänst Sala/Heby.

Helikopter mot blå himmel

Helikoptrar kompletterar släckningsarbetet på marken

Syftet med stödet från MSB är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften. I dag stöttade MSB med helikopterstöd vid en gräsbrand i Sala kommun.

– Vi såg riskerna i området och ställde specifikt beredskap i Västerås under lördagen med tanke på att brandriskerna var såpass höga där, säger Nils Vaernholt, enhetschef på operativa avdelningen på MSB.

Helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer

MSB kan stödja räddningstjänsten med släckning från luften med helikoptrar och skopande flygplan. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning som till exempel brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor.
Vid omfattande skogsbränder kan MSB tillföra ytterligare stöd för till exempel samverkan och ledning och värdlandsstöd för att ta emot internationellt stöd.

Flyttas dit det är störst brandrisk

Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet genom att helikoptrar och flygplan kan placeras i områden där risken är som högst.

Aktuell beredskap för flygplan och helikoptrar

Publicerad: 22 april 2023 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:47

Senast granskad: 22 april 2023

Till toppen av sidan