Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 26 september 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:38

Krisberedskapsveckan - ett tillfälle att stärka vår beredskap

I dag inleds Krisberedskapsveckan. En nationell satsning med fokus på hur du som privatperson kan vara med och stärka landets beredskap inför kriser och krig. Årets tema är mat.

Årets krisberedskapsvecka på tema: Mat. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

 

Krisberedskapsveckan, som pågår från den 26 september till 2 oktober, är en årlig kampanj som bärs upp av kommuner, länsstyrelser, ideella organisationer, frivilliga krafter, näringsliv och myndigheter. Alla med ett stort ansvar för att samhället ska fungera även vid kriser och krig.

Påminnelse om hemberedskap

Men alla som bor i Sverige är också en viktig del av beredskapen och därmed av kampanjen. Krisberedskapsveckan är ett tillfälle för alla som kan, att se över sin hemberedskap för att kunna klara sig utan samhällets stöd i en vecka. En årlig påminnelse om att planera för om elen försvinner och bostaden blir utkyld eller om affären får brist på matvaror. Om du själv har ordnat med en god beredskap kan du hjälpa andra som inte har samma möjligheter.

- Vår ambition med veckan är att den ska engagera hela Sverige. Genom att delta aktivt visar du att du tar ansvar för vår gemensamma säkerhet, säger Christina Andersson, samordnare för Krisberedskapsveckan vid MSB.

Laga en krismåltid

I år är temat för kampanjen vår beredskap vid matbrist. Kriget i Ukraina, energibrist och konsekvenserna av klimatförändringarna påverkar produktionen av livsmedel globalt. Under kampanjveckan testar flera kommuner att servera måltider som är tillagade utan el i sina skolor och på äldreboenden, livsmedelshandlare skyltar med livsmedel som tål rumstemperatur och frivilliga försvarsorganisationer erbjuder utbildningar i hemberedskap.
Som privatperson kan du provlaga en krismåltid tillsammans med grannar och vänner och diskutera vilken mat som kräver minimalt med energi och vatten, eller som går att äta direkt. Kunskap och övning gör oss bättre förberedda inför kriser.

Praktisk handling

Många människor känner sig oroliga för händelserna i omvärlden. Ett sätt att hantera oron är att omvandla den till praktisk handling. Att göra saker tillsammans stärker hela landets motståndskraft.

- Krisberedskapsveckan är ett bra tillfälle att prata med familj, vänner, kollegor och grannar om vad man kan göra tillsammans och dela med sig av egna erfarenheter av kriser. Inför gemensamma hot behöver vi gå samman och hjälpas åt, säger Christina Andersson, MSB.

Runt om i landet arrangeras lokala och regionala aktiviteter under Krisberedskapsveckan, ta reda på vad som händer i din kommun. Några exempel:

  • Länsstyrelsen Jämtland utmanar invånarna att laga alla måltider med varor ur krislådan under tre dygn, Länsstyrelsen Dalarna håller i en liknande utmaning för en vecka.
  • I Värmland serveras kriskost till lunch på skolorna och inom äldrevården.
  • Svenska Lottakåren har tagit fram recept på modern krismat.
  • Sveriges Bilkårers Riksförbund uppmuntrar till beredskapsmiddag i stället för fredagsmys fredag den 30 september.
Publicerad: 26 september 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:38

Senast granskad: 26 september 2022

Till toppen av sidan