Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 18 maj 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:48

Kungaparet och finsk delegation besökte MSB

På onsdagen den 18 maj besökte Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia MSB i Solna tillsammans med en delegation från Finland bestående av ministrar och presidentens fru, Jenni Haukio. De togs emot av generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka och besöket gav upphov till intressanta demonstrationer av hur det svensk-finska samarbetet inom krisberedskap och civilt försvar fungerar nu och framåt.

Kungaparet och finsk delegation besökte MSB

Syftet med besöket var att bekräfta de goda relationerna mellan länderna och lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare. Förutom krisberedskap och civilt försvar gäller detta även samarbetet mellan våra försvarsmakter, samt bland företag som arbetar med innovation och grön omställning.

– Besöket på MSB bidrar också till att rikta omvärldens uppmärksamhet på vikten av ett motståndskraftigt samhälle, där vi samarbetar för att utveckla både vår militära och civila beredskap för ett robust försvar när omvärldsläget förvärrats, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB.

Inblick i MSB:s arbete

Under besöket fick delegationen en inblick i MSB:s operativa arbete, veta mer om cybersäkerhet och hur it-incidenter hanteras samt se hur säker kommunikation används mellan Sverige och Finland. Deltog gjorde även Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, samt Finlands näringsminister Mika Lintilä och försvarsminister Antti Kaikkonen med medföljande delegationer.

– Detta är en historisk vecka, när våra två länder i nära samförstånd väljer att ansluta oss till försvarssamarbetet Nato. Även vårt nära samarbete inom den civila beredskapen fördjupas, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Publicerad: 18 maj 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:48

Senast granskad: 18 maj 2022

Till toppen av sidan