Pandemins effekter på räddningsinsatser och personskador 2020
Färre trafikolyckor med personbilar men fler spisbränder än förväntat under 2020. Det kan vara ett par av de effekter covid-19-pandemin och restriktionerna resulterat i.
I en analys av personskador och räddningstjänstens insatser under 2020 syns ingen generell påverkan på nationell nivå, men vid en närmare analys av olika olyckstyper ser vi förändringar som kan bero på restriktioner och förändrade beteenden.
Restriktioner och förändrade arbetssätt kan ha påverkat olycksstatistiken
Antalet räddningsinsatser och personskador har påverkats både av förändrade arbetssätt och av samhällets förändringar. Framförallt visar analysen att restriktioner för offentliga verksamheter, stängda skolor och rekommendationer om hemarbete kan ha påverkat antalet trafikolyckor med personbilar, spisbränder och automatlarm.
Analysen visar även hur antalet vårdade i så väl sluten som öppen vård troligen har påverkats för vissa olyckstyper. Sista raden i tabellen visar andra olyckor som ökat och minskat men där det troligen är väder och säsongsrelaterat.
Fler olyckor/skador/åtgärder | Färre olyckor/skador/åtgärder | |
Samhälleliga förändringar | Spisbränder |
Trafikolyckor Skador efter misshandel av obekant Automatlarm (utom vårdsektorn) |
Förändringar i arbetssätt |
Räddningstjänstens brandförebyggande arbete i form av tillsyn, utbildning och hembesök Kirurgiska och medicinska komplikationer |
|
Väder- och säsongsrelaterat | Drunkning (juni) |
Drunkning (juli) Brand i skog och mark Personskador på grund av fall utomhus Personskador på grund av bett av geting, bålgeting, bin |
Analysen visar att det hemarbete som tidigt rekommenderades kan ha lett till färre trafikolyckor med personbilar, även om antalet dödsfall och allvarliga personskador till följd av dem inte påverkats. Att trafiken minskat stöds av statistik över trafikflöden. Flera offentliga verksamheter stängdes på grund av restriktioner vilket fick till följd att antalet automatlarm minskade i offentliga lokaler och skolor. Däremot blev det ingen sådan påverkan inom vårdsektorn.
Antalet spisbränder i bostäder ökade våren 2020. Förklaringen är sannolikt att fler har varit hemma mer och därmed oftare lagat mat.
2021 presenterade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, en analys där ”Misshandel av obekant” minskade medan det var restriktioner. Analysen av personskador stärker den bilden och det är färre registrerade personskador i både öppen och sluten vård på grund av misshandel av obekant.
Vädrets påverkan
I arbetet med analysen noterades även andra förändringar jämfört med prognosen, men som troligen berodde på vädret snarare än pandemin.
Det som minskade under 2020 var bränder i skog och mark samt personskador på grund av fall utomhus. De ser ut att ha minskat till följd av en mild vår och kall juli.
Drunkningarna ökade i juni jämfört med prognosen och det var troligen för att juni var rekordvarm. Juni följdes av en kall juli och då antalet drunkningar var lägre än prognosen.
Minskad tillsyn, färre hembesök och utbildningar
I statistik över kommunernas brandförebyggande arbete blir det tydligt att flera åtgärder minskade kraftigt under 2020. Både utbildning, hembesök och tillsynsbesök minskade som en följd av de restriktioner som infördes och för att minska risken för smitta. Om det haft någon effekt på antalet bränder 2020 eller på längre sikt är för tidigt att säga något om.
– Nu när restriktionerna släppts hoppas vi att det brandförebyggande arbetet i kommunerna ska kunna komma igång igen för att minska brandrisker i både bostäder och verksamheter, säger Anders Edstam, tf chef på enheten för inriktning av skydd mot olyckor.
– Som en del i att se vilka åtgärder som behövs för att minska antalet bränder följer MSB statistiken. Under och efter pandemin har vi än större anledning att följa upp hur och om det sker någon långsiktig förändring för att kunna anpassa rekommendationer och åtgärder, fortsätter Anders Edstam
Effekter på räddningsinsatser och personskador till följd av covid-19
Publikationsnummer: MSB1882
Utgivningsår: 2022
Med hjälp av tidsserieanalyser har det identifierats trendbrott avseende räddningstjänstens insatser, personskador och dödsfall till följd av covid-19-pandemin under 2020. Resultaten av analyserna ge...
Om analyserna
Analyserna i studien bygger på data från MSB över räddningstjänstens insatser och Socialstyrelsens registrerade vårdtillfällen och dödsfall på grund av personskador av skador och förgiftningar.
Prognoserna är baserade på data från 2016 och fram till pandemins början. Prognosen har sedan jämförts med det faktiska utfallet för 2020 för att identifiera avvikelser från den.
Analysen har även jämförts med kompletterande underlag såsom statistik över det förebyggande arbetet och andra studier av relevans.
Studien har finansierats av MSB och SKR.
Bilaga till Effekter på räddningsinsatser och personskador till följd av covid-19