Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 12 december 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:06

MSB genomför hjälpinsats i eboladrabbat Uganda

MSB genomför just nu en hjälpinsats i Uganda med anledning av ett pågående ebolautbrott. Insatsen görs inom ramen för International Humanitarian Partnership (IHP) tillsammans med Luxemburg (CGDIS) och Storbritannien (CDFO) med WHO som mottagare.

MSB bidrar med materiel i form av tält, toaletter, duschar, elverk och tillhörande utrustning samt med transport av materiel till Uganda. Dessutom bidrar vi med sekondering av två camp-tekniker som under fyra veckor har arbetat på plats med att bygga upp en Ebola Treatment Unit (ETU) i Kampala. CGDIS och CDFO bidrar med material som tält och avfallsförbrännare.

– Situationen i Uganda är oroande och det är viktigt att vi deltar i ansträngningarna för att få spridningen under kontroll. Tack vare ett etablerat samarbete inom IHP har vi snabbt kunnat mobilisera nödutrustning för att stödja Ugandas myndigheter och partners på plats, säger Per Velandia, tf chef på enheten för humanitära insatser.

MSB:s sekonderade personal har arbetat tillsammans med WHO och Läkare utan gränser på plats. IHPs donerade material anlände i Uganda den 25 november varav en del används i den ETU som invigdes den 9 december. Resterande materiel kommer att användas på andra platser i landet där behovet av infrastruktur för säker behandling av ebolapatienter är stort.

Fakta om ebolautbrottet

Den 20 september 2022 deklarerades ett utbrott av ebola av Ugandas sjukvårdsmyndighet (Ministry of Health). Utbrottet startade i Ugandas centrala regioner men har så här långt spridit sig till nio distrikt, däribland huvudstaden Kampala. Antalet bekräftade ebolafall var den 11 december 164 stycken, varav 77 avlidna personer.
Läs mer om ebolautbrottet i Uganda på WHO:s webbplats

Bilden visar när MSB:s insatsteam bygger Ebola Treatment Unit (ETU) i Kampala
Publicerad: 12 december 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:06

Senast granskad: 12 december 2022

Till toppen av sidan