Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 11 augusti 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 11:25

Andra internationella insatsen i år för Sveriges skopande flygplan

För andra gången i år har Sveriges flygplan för skogsbrandsbekämpning aktiverats för en internationell insats. Frankrike har med anledning av de svåra skogsbränder som drabbat flera delar av har landet begärt hjälp via EU:s civilskyddssamarbete och Sverige har accepterat uppdraget.

Det aktuella området för de omfattande skogsbränderna ligger i regionen Bretagne i nordvästra Frankrike. Förfrågan kom under onsdagskvällen och MSB kunde starta insatsplanering under natten mot torsdag. De två flygplanen avgår från Sverige på förmiddagen.

Andra insatsen på kort tid

Det här är första gången som MSB deltar i två internationella insatser under samma skogsbrandssäsong. För bara en vecka sedan savslutades en veckolång svensk insats i Tjeckien avslutades och orsaken är den pågående situationen i Europa med lång tid av torr väderlek och höga temperaturer.

– Det aktuella området i Bretagne är ett av flera hårt drabbade i Frankrike och vi fick tidigt på onsdagen indikationer på att en förfrågan kunde komma. Det europeiska samarbetet fungerar mycket väl och detta visar hur vi använder EU:s samlade resurser på ett bra sätt. Vi är stolta att vi kan bistå med hjälp i släckningsarbetet, speciellt med tanke på det omfattande stöd som Frankrike bidrog med vid skogsbränderna i Sverige 2018, säger Per Velandia, enhetschef på MSB:s operativa avdelning.

Fortsatt god beredskap i Sverige

Att Sverige skickar skopande flygplan till andra länder påverkar dock inte den nationella beredskapen. Även i Sverige finns skogsbrandsrisker i flera delar av landet och av den anledningen finns sex helikoptrar och två flygplan fortsatt i beredskap.

–  Sverige är en del av EU:s beredskap, på samma sätt som EU är en del av Sveriges beredskap. Vi har en fortsatt god beredskap nationellt med ett flertal resurser i flera delar av landet. Så sent som i onsdags förstärkte vi beredskapen med ytterligare två helikoptrar i den norra rikshalvan, och vi har möjlighet att öka beredskapen med ännu fler resurser om det skulle behövas, fortsätter Per Velandia.

Fakta - det här bistår Sverige och MSB med

Två skopande flygplan av typen AT-802F Fireboss med besättning ställs till Tjeckiens förfogande genom rescEU och civilskyddsmekanismen. Flygplanen har MSB handlat upp med syfte att vara en beredskap som ska fungera både i Sverige och inom EU.

Dessa skopande flygplan är sedan 2020 en del av rescEU och ingår därmed i det extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser som finansieras gemensamt i Europa. För denna resurs i beredskap står EU för 90 procent av utvecklings- och beredskapskostnaderna. Sverige står genom MSB som värd för resurserna, utvecklar dem och kan använda dem nationellt. Vid EU-insatser finansierar EU 75 procent av de operativa kostnaderna och mottagarlandet står som huvudregel för resterande 25 procent.

Sverige har varit en del av rescEU sedan starten 2019 och detta är andra gången flygande resurser från Sverige aktiveras till insatser utomlands. Genom deltagande i internationella insatser utvecklas även beredskapen i Sverige, genom de erfarenheter som tas med hem. Tillsammans bygger vi på detta sätt ett starkare Europa.

MSB är Sveriges kontaktpunkt gentemot EU:s civilskyddsmekanism. Det innebär att vi både tar emot förfrågningar och erbjuder hjälp till drabbade länder, samt vid behov förmedlar stöd från andra länder till Sverige.

Publicerad: 11 augusti 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 11:25

Senast granskad: 11 augusti 2022

Till toppen av sidan