Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 25 april 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:52

MSB:s helikoptrar stöttar räddningstjänsten vid markbrand i Hovmanstorp, Lessebo kommun

Under dagen aktiverades MSB:s helikopterstöd vid en markbrand i Lessebo kommun. Det var första gången i år som helikoptrarna aktiverades.
- Vi har använt MSB:s helikoptrar tidigare säsonger och det har fungerat väldigt bra. Denna brand visade sig svår att komma åt så helikoptrarna blir därför ett effektivt och kraftfullt stöd i släckningsarbetet, säger Jacob Sundell, ledningsbefäl på Räddningscentral Småland och Blekinge.

Det är varmt och torrt i delar av Sverige vilket gör att det är risk för bränder i skog och mark. Vid en markbrand i Kronoberg under dagen kontaktade räddningstjänsten Östra Kronoberg MSB för stöd. Två helikoptrar begärdes till en brand på cirka 500 x 100 m i svår terräng. Specifika behov i släckningsarbetet gjorde att räddningsledare önskade stöd från helikoptrar.

Helikoptrar kompletterar släckningsarbetet på marken

Syftet med stödet är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften. Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet genom att helikoptrar och flygplan kan placeras i områden där risken är som högst.

- Utifrån brandriskläget som råder, som primärt är gräsbrandsrisk, har vi bedömt att fyra skopande flygplan i beredskap är tillräckligt. I detta fall såg räddningstjänsten behov av stöd med helikoptrar, vilka kunde starta bara 20 minuter efter att jag ringt dem, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

Helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer

Utöver helikoptrar kan MSB även stödja räddningstjänsten med släckning från luften med skopande flygplan. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning som till exempel brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor. Vid omfattande skogsbränder kan MSB tillföra ytterligare stöd för till exempel samverkan och ledning och värdlandsstöd för att ta emot internationellt stöd.

Fakta

Helikoptertyp: AS350

Vattenkapacitet: 1000 l/helikopter

Publicerad: 25 april 2022 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:52

Senast granskad: 25 april 2022

Till toppen av sidan