Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 16 september 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:31

Tävling i att hacka system ska öka intresset för cybersäkerhet

Den 18-19 september drar cybertävlingen Midnight Sun CTF igång. Här ska deltagarna tävla i att lösa olika cybersäkerhetsutmaningar som att hacka ett program eller utnyttja sårbarheter i webbsidor.

Idag är det hård konkurrens om dem som har rätt kompetens att säkra och skydda våra it-system. Det visar inte minst den senaste tidens cyberattacker. Genom att sponsra tävlingen vill MSB bidra till att det skapas ett ökat intresse för cybersäkerhet. 

– Intresset för it-säkerhet behöver öka så att fler personer vill jobba med detta och kan stärka kompetensen. På lång sikt behöver samhället bygga motståndskraft mot cyberrelaterade hot. Den här typen av tävling kan vara ett sätt att väcka intresset för it-säkerhet bland unga som studerar it-tekniska utbildningar, säger Hedvig Kylberg, handläggare på CERT-SE, MSB.

Moment i tävlingen

Midnight Sun CTF är en så kallad ”Capture The Flag” tävling. Det innebär att tävla i datasäkerhet genom att hitta och utnyttja sårbarheter för att få tillgång till vissa dolda eller skyddade data, känd som ”flaggan”.

Under tävlingen ska deltagarna i olika utmaningar visa sina kunskaper i allt från analys av program, filer, kod, till att hacka system och konton och i att utnyttja sårbarheter på webbsidor.

– Men Midnight Sun CTF är inte bara en tävling i att lösa tekniska cybersäkerhetsutmaningar utan även ett viktigt forum där studenter, yrkeskunniga från utbildningssektorn och näringsliv inom it-säkerhet kan mötas, säger Hedvig Kylberg.

Tävlingen genomförs i två olika klasser där den ena är ett öppet kval som sker via nätet och den andra är ett finalevenemang på plats i Stockholm. De internationella lagen är med och tävlar digitalt.

Den öppna klassen är öppen för alla och riktar sig till studenter från Sverige och EU-länder runt Östersjön.

Ett gemensamt initiativ

Midnight Sun CTF började som ett gemensamt initiativ mellan Kungliga tekniska högskolan KTH, HackingForSoju CTF Team, Saab och Nixu.
Genom tävlingen hoppas initiativtagarna kunna vara med och främja cybersäkerhet, bygga tekniska färdigheter hos medarbetare och öka samhällets motståndskraft.

Mer information om tävlingen finns på Midnight Sun CTF:s officiella webbplats

Så arbetar MSB systematiskt med informationssäkerhetsarbete

Publicerad: 16 september 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:31

Senast granskad: 16 september 2021

Till toppen av sidan