Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 6 oktober 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:23

Antar du vår cyberutmaning?

Nu har CERT-SE på avdelningen Cybersäkerhet och säkra kommunikationer släppt en cyberutmaning som är krångligare än någonsin. Den vänder sig till alla som har intresse av it-säkerhet.

– Efter kommentarer förra året så beslutade vi att göra det lite klurigare och har i stället för en flagga nu sex dolda flaggor. Utmaningarna är av olika karaktärer. Från rent tekniska till tankenötter. Så förhoppningsvis finns det lite för alla, säger Karl Selin, initiativtagare och projektledare på CERT-SE.

Fiktiv hackergrupp och sex dolda flaggor

Scenariot är att CERT-SE har kommit över nätverkstrafik från den fiktiva hackergruppen ”Medelålders Sura Blackhats”. Uppgiften är att hitta sex dolda flaggor genom att analysera nätverkstrafiken i en fil.

Karl Selin berättar att förutom att det här är ett roligt projekt att göra tillsammans med kollegorna inom CERT-SE, så är huvudsyftet att göra en aktivitet under cybersäkerhetsmånaden.

– För de som jobbar med teknisk it-säkerhet är den här ett kul sätt att träna och hålla sina tekniska kunskaper aktuella, oavsett tid på året.

Internationell uppmärksamhet

Det här påhittade cyberuppdraget bidrar också till att CERT-SE får positiv uppmärksamhet nationellt och internationellt.

Uppgiften publicerades den 1 oktober och det har redan börjat trilla in svar.

– Under de tre första dagarna har vi fått in fyra rätta svar. Det kan jämföras med förra året där vi fick in drygt 100 rätta svar under de tre första dagarna, säger Karl Selin.

Ordlista

Black hat

En ”black hat” eller ”black hat hacker” är en hackare som kränker datasäkerhet för ont uppsåt eller egen personlig vinning.

CTF

Förkortning av Capture the flag. På svenska "Fånga flaggan"

Publicerad: 6 oktober 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:23

Senast granskad: 6 oktober 2021

Till toppen av sidan