Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 10 juni 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:55

Uppdatering av RIB Huvudprogram och mobilappen Farliga ämnen

Nu är det dags att uppdatera innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen, Resurs och Insatsstöd samt mobilappen Farliga ämnen.

Du vet väl att du kan nå databaserna Bibliotek, Farliga ämnen och Resurs via webben? Där är innehållet alltid uppdaterat.

Uppdatering och installation av MSB RIB Huvudprogram är för dig som vill ha programmet installerat för användning i egen miljö och användning oavsett tillgång till internet, samt för dig som använder mobilappen Farliga ämnen.

Uppdatering av MSB RIB Huvudprogram

MSB RIB Huvudprogram, version 1.3.6, ger det senaste innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen, Resurs och Insatsstöd.

Bibliotek: Samtliga inlagda dokument fram till maj 2021 har lagts till.

Farliga ämnen: Vi har uppdaterat databasen till 2021 års version av transportregelverken (ADR och RID). Vi har även uppdaterat hanteringsmärkningen (CLP), samt flera av gränsvärdena i gränsvärdestabellen. Några av årets nya ämnesposter har tillkommit efter initiativ från er användare: botulinumtoxin, teknisk sprit och urealösning (Adblue). Därtill kommer ett antal småjusteringar.

Resurs: Informationen om MSB:s nationella förstärkningsresurser har setts över. Resurs är bara tillgängligt för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av MSB RIB programpaket.

Insatsstöd: Två nya insatskort från Transportstyrelsen har lagts till. Det gäller Y41 och X2, i och med att de har moderniserats. Insatsstöd är bara tillgängligt för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av MSB RIB programpaket.

Hur hämtar och installerar man MSB RIB Huvudprogram 1.3.6?

MSB RIB Huvudprogram kan du ladda ner och installera även om du inte har programmet installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera från version 1.3.0, både lokal och serverinstallation. Äldre versioner än 1.3.0 måste avinstalleras innan den nya versionen kan installeras.

Du installerar sedan genom att packa upp zip-filen på datorn och starta programmet ”Setup RIB Huvudprogram.exe”. En installationsguide kommer att hjälpa dig igenom installationen.

MSB RIB Huvudprogram laddar du ner från vår nedladdningssida.  Nedladdning av MSB RIB Huvudprogram

Uppdatering av appen Farliga ämnen

Samma databasuppdatering av Farliga ämnen som ingår i MSB RIB Huvudprogram kan nu också laddas ner till mobilappen Farliga ämnen.

Starta appen, så kommer den att fråga om du vill ladda ner uppdateringen.

Manuell versionkontroll: I appen väljer du Övrigt > Databas och där kan du se vilken databas du har jämfört med vad som är tillgängligt på MSB:s server.

På grund av en tidigare rättning kan användare med äldre version av appen än 1.0.3 få problem i och med databasuppdateringen.

Om du skulle råka ut för det raderar du appen och installerar den på nytt, vilket säkerställer att du har en fungerande version.
För att se vilken app-version du har:
Välj Övrigt > Om Farliga ämnen inne i appen.

Mer information om appen Farliga ämnen

Har du frågor eller synpunkter är du, som alltid, välkommen att kontakta oss på rib@msb.se eller på telefon 010-240 55 30.

Publicerad: 10 juni 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:55

Senast granskad: 10 juni 2021

Till toppen av sidan