Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 1 juni 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:35

MSB:s helikoptrar stöttar räddningstjänsten vid skogsbrand i Arboga

I dag aktiverades MSB:s helikopterstöd vid en skogsbrand strax utanför Arboga. Det är första gången i år som helikoptrarna aktiverades.

Det är varmt och torrt i stora delar av Sverige vilket gör att det finns risk för bränder i skog och mark. Då begärde Räddningstjänsten Mälardalen stöd av MSB.

– Det handlar om en hyggesbrand, på ungefär ett hektar. Terrängen är svårtillgänglig och det är mitt ute i skogen, säger Joakim Lundholm, inre befäl vid Räddningstjänsten Mälardalen, som bekämpar branden i närheten av Arboga.

Helikoptrar kompletterar släckningsarbetet på marken

Syftet med stödet är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften.

I det här fallet är det enligt insatsledaren torrt i området och vindförhållandena gör att riskerna för snabb spridning finns. 

– Det är superviktigt att resurserna finns lättillgängliga. Tillgången till helikoptrar kan vara avgörande för att bekämpa en brand. Det tog bara knappt en timme från det att beslutet togs om att sätta in helikoptrarna tills de hade börjat delta i släckningen med vattenbombning.

Joakim Lundholm bedömer att det inte längre finns någon spridningsrisk för branden, sedan resursen med helikoptrarna satts in i släckningen.

Helikoptrar, flygplan och skogsbrandsdepåer

Utöver helikoptrar kan MSB även stödja räddningstjänsten med släckning från luften med skopande flygplan. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning som till exempel brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor.

Vid omfattande skogsbränder kan MSB tillföra ytterligare stöd för till exempel samverkan och ledning och värdlandsstöd för att ta emot internationellt stöd.

Flyttas dit det är störst brandrisk

Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet genom att helikoptrar och flygplan kan placeras i områden där risken är som högst. Just nu ser beredskapen ut så här:

  • 4 helikoptrar i Västerås
  • 2 helikoptrar i Östersund
Publicerad: 1 juni 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:35

Senast granskad: 1 juni 2021

Till toppen av sidan