Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 19 juli 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:24

MSB stöttar Litauen med materiel

Under torsdag den 15 juli fick MSB förfrågan från Litauen om stöd för att kunna hantera situationen med de ökande antalen ankommande migranter från Belarus. Om ett par dagar påbörjas frakt av materiel.

Just nu är migrationsflödet till Litauen är oregelbundet men det ökar konstant. Genom EU:s civilskyddsmekanism ERCC söker därför Litauen stöd för att kunna hantera situationen på kort och längre sikt.

Hittills under 2021 har 1810 migranter ankommit och under en dag i juli månad 2021 anlände lika många migranter som under hela 2019 och 2020.


Vad är det för materiel MSB skickar?

  • Belysning för tillfälliga konstruktioner, tält, modulhus och liknande – 75 stycken
  • Våningssängar – 1280 stycken
  • Madrasser – 1007 stycken
  • Elverk – 6 stycken

Insatsen finansieras av det så kallades 2:4 anslaget som rör ”Viss internationell säkerhetsfrämjande och humanitär verksamhet”. Samtlig materiel doneras till Inrikesministeriet i Litauen.

Under torsdag den 15 juli fick MSB förfrågan och vi räknar med att i början av vecka 29 påbörja transporten från Kristinehamn till Litauen.

Förfrågan kommer via EU

Förfrågan till MSB kommer genom ERCC, som är EU:s civilskyddsmekanism och står för Emergency Responce Coordination Centre.

MSB är kontaktpunkt gentemot EU:s civilskyddsmekanism. Det innebär att vi både tar emot förfrågningar och erbjuder hjälp till drabbade länder, samt vid behov förmedlar stöd från andra länder till Sverige.

EU och civilskyddssamarbetet

Publicerad: 19 juli 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:24

Senast granskad: 19 juli 2021

Till toppen av sidan