Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 5 februari 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:00

16 miljoner besök på Krisinformation.se under 2020

För den som vill ta del av bekräftad information från myndigheter är Krisinformation.se en viktig webbplats. Under 2020 kunde webbplatsen notera hela 16 miljoner besök - det kan jämföras med 2019 då sajten hade knappt 700 000 besök.

– Det är bra att så många använder sajten för att ta del av bekräftad information från myndigheterna, det betyder att många verkligen vill göra rätt, säger Camilla Hedquist, tillförordnad enhetschef på Krisinformation.se.

Krisinformation.se drivs av MSB och förmedlar bekräftad information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Under 2019 hade webbplatsen knappt 700 000 besök. När 2020 summeras kan konstateras en rekordsiffra på hela 16 miljoner besök. Också räckvidden i sociala medier har ökat kraftigt, Periodvis har inläggen haft en total räckvidd på flera miljoner. Antalet följare har också ökat markant:

  • Facebook: 157 551 följare (78 442 följare 2019)
  • Instagram: 127 000 följare (17 338 följare 2019)
  • Twitter: 124 300 (98 203 följare 2019)

– Att vi haft så många besök på webben under fjolåret visar att behovet av att ta del av bekräftad information från myndigheter är stort. Det är inte så konstigt eftersom coronapandemin är en kris som berör oss alla. På Instagram har vi fått mer än 100 000 nya följare under året och antalet följare på Facebook har fördubblats, säger Camilla Hedquist.

Målet: att nå så många som möjligt

Sociala medier har spelat en viktig roll för att nå ut med informationen. Krisinformation.se har publicerat infografik med korta och lättlästa budskap om myndigheternas råd och rekommendationer. Inläggen har delats vidare och har nått ut brett. Det har också kommit många frågor och kommentarer från allmänheten i de sociala medierna under pandemin. Allra mest när smittan började spridas i samhället i mars, under den andra vågen och i samband med SMS-utskicket om skärpta restriktioner i december.

– Målet för Krisinformation.se är att så många som möjligt nås av myndigheternas information och därmed få hjälp att ta rätt beslut, till exempel att följa de råd och rekommendationer som finns.

Rapportering sedan januari 2020

Det var lördagen den 11 januari som information om ett nytt coronavirus först dök upp i den löpande omvärldsbevakning som redaktionen på sajten gör. Tio dagar senare publicerade Krisinformation.se en så kallad händelsesida på sajten där myndigheternas information om coronaviruset samlades. I dag finns händelsesidan översatt till engelska, arabiska, somaliska, farsi, tigrinja, teckenspråk och lättläst svenska. Utöver det länkas till information på andra sajter på 20 ytterligare språk.

Besök krisinformation.se

Om krisinformation.se

  • Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information i samband med en kris eller allvarlig händelse.
  • Allt som publiceras är bekräftad information från myndigheter och andra ansvariga aktörer.
  • Webbplatsen drivs av MSB men är gemensam för alla myndigheter i Sverige.
  • Krisinformation.se finns på webben, i appen med samma namn och i sociala medier.

 

Publicerad: 5 februari 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 09:00

Senast granskad: 5 februari 2021

Till toppen av sidan