Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 4 augusti 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:14

Två skopande flygplan skickas till skogsbränder i Grekland

I Grekland rasar flera allvarliga skogsbränder. Grekland har begärt internationell hjälp via EU:s civilskyddssamarbete, rescEU. EU har begärt att Sverige ska skicka de skopande flygplan som står i beredskap för EU-insatser. Sverige har via MSB bekräftat att flygplanen är tillgängliga och Grekland har accepterat erbjudandet.

Flygplanen lämnar Sverige så snart som praktiskt möjligt under dagen idag och påbörjar resan mot Grekland. Flygningen kommer att göras i flera etapper. 

–  Vi ser det som en självklarhet att ge stöd till Grekland, genom EU-samarbetet. Det känns extra bra att kunna erbjuda det med tanke på det stöd vi fick från EU under 2018 säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Fortsatt god beredskap i Sverige

Sveriges brandberedskap hanteras i första hand av lokal räddningstjänst som vid behov kan begära ytterligare stöd genom de kvarvarande flygande resurserna, två skopande flygplan och upp till tio helikoptrar.

–  När vi gör bedömningen att skicka plan så utgår det alltid från att vi har en god beredskap i Sverige. När vi säkerställt den, så ser vi vilken förmåga vi har att stödja andra länder, i detta fall Grekland. Styrkan i det gemensamma EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra, både inom EU och med våra nordiska grannländer, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Fakta – det här bistår Sverige och MSB med

Två vattenskopande flygplan med besättning ställs till Greklands förfogande genom rescEU och civilskyddsmekanismen. De skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. EU finansierar 75 procent av den operativa kostnaden och mottagarlandet står som huvudregel för resterande 25 procent.

Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019 och detta är första gången flygande resurser från Sverige aktiveras. 

 

EU och civilskyddssamarbetet (msb.se)

 

Publicerad: 4 augusti 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:14

Senast granskad: 4 augusti 2021

Till toppen av sidan