Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 19 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:50

Sverige vinnare i världens största cyberförsvarsövning

Tänk dig ett scenario där ett fiktivt land utsätts för massiva cyberattacker. Det är bland annat det cyberförsvarsövning Locked Shields som ägde rum förra veckan går ut på. Stolta vinnare i tävlingen blev Sverige som bland annat bestod av deltagare från MSB.

Tävlingen Locked Shields är världens största cyberförsvarsövning går ut på att öva på Sveriges gemensamma förmåga i cyberförvar. Utöver fyra deltagare från CERT-SE på MSB, bestod det svenska laget av totalt 75 personer från polisen, Säpo och Försvarsmakten.

CERT-SE är Sveriges nationella Computer Emergency Response Team med uppgift att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter.

–Det var väldigt kul och lärorikt att delta. Det är en komplex övning som innehåller många olika aspekter. Under tävlingen ansvarade jag för produktion och distribution av el och vattenförsörjning. Ett helt land ska representeras därför är det så många med och tävlar, berättar Nicklas Keijser, IT-säkerhetsexpert på CERT-SE.

Fiktiv cyberattack

Övningen som arrangeras av Nato ägde rum den 12-15 april i en uppbyggd it-miljö. Övningen gick ut på att lagen ställdes inför samma scenario. Ett fiktivt land behövde hjälp med drift av viktiga it-system medan det utsattes för cyberattacker och aggressioner från en attackerande sida. Alla lag var uppkopplade på ett covid-säkrat sätt mot tävlingsmiljön från olika platser i världen.

För MSB:s del är cyberförsvarsövningen Locked Shields ett bra tillfälle att samverka med andra myndigheter.

–Vi behöver kunna samarbeta med andra myndigheter om det händer något liknande i verkligheten. Det är också bra att vi tekniker får vara med på en skarp övning och att vi har möjlighet att vara med och utbilda framtida cybersoldater, säger Nicklas Keijser.

Publicerad: 19 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:50

Senast granskad: 19 april 2021

Till toppen av sidan