Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 1 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 08:00

Nu ställs mindre skopande flygplan i beredskap för skogsbränder

Nu ställs de mindre skopande flygplanen i beredskap inför skogsbrandssäsongen. Beredskapen gäller från 1 april till 30 oktober och omfattar både Sverige och EU.
– Beredskapen anpassas kontinuerligt efter brandrisken i landet. Flygplanen kan också behöva rycka ut till andra länder inom EU då de är en del av den gemensamma beredskapen, säger Petronella Norell, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.

De mindre skopande flygplanen kan förstärka räddningstjänstens arbete med släckning från luften. Flygplanen står i grundberedskap om 180 minuter på Skavsta flygplats utanför Nyköping och kan baseras på annan ort och i högre beredskapsnivå utifrån det rådande brandriskläget. Flygplanen var ett nytillskott förra året och användes vid fem insatser. 

Kan användas både i Sverige och andra EU-länder

De mindre skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar 90 procent av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. Flygplanen kan komma att rycka ut i andra EU-länder under säsongen. 

– Under både 2019 och 2020 har skogsbrandsäsongen i Sverige startat redan i april och flera insatser har genomförts tidigt på säsongen. På motsvarande sätt förekommer tidiga skogsbränder även i andra delar av norra Europa. Avtalet med EU innebär att beredskapen ska inledas den 1 april varje år för att kunna hantera bränder även tidigt under säsongen, säger Petronella Norell.

Inför årets säsong har MSB inom ramen för avtalet med Saab AB utlöst en option som innebär att beredskapen förstärks med ytterligare två flygplan. 

– De två nya flygplanen planeras att vara i drift under början av sommaren. Med fyra flygplan skapar vi en mer robust förmåga och en större flexibilitet eftersom vi kan vara aktiva på flera platser samtidigt, säger Petronella Norell.

Helikoptrar, pumpar och annan utrustning

Utöver mindre skopande flygplan kan MSB även stödja räddningstjänsten med släckning från luften med helikoptrar. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning bland annat brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor. 

– Det är viktigt att vi alla bidrar för att inte starta nya bränder. Om du ska grilla eller elda i skog och mark ska du ha koll på brandrisken för din plats. Använd appen Brandrisk för att ta reda på brandrisken där du befinner dig och om det råder eldningsförbud, säger Petronella Norell.

Publicerad: 1 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 08:00

Senast granskad: 13 april 2021

Till toppen av sidan