Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 21 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 12:18

Helikoptrar sätts i beredskap för första gången i år

Det råder hög brandrisk i delar av södra Sverige. MSB har därför fattat beslut om att två helikoptrar ställs i beredskap från och med i dag klockan 14.00 till och med fredag klockan 14.00.
– Helikoptrarna är ett komplement till resurser på marken och som vi på efterfrågan kan stödja kommunal räddningstjänst med. Taktiken är att de kommer in i ett tidigt skede för att förhindra att bränder växer sig stora, säger Petronella Norell, enhetschef på MSB.

Helikoptrarna är placerade i Växjö och har en beredskapstid på 90 minuter. Det är första gången i år som helikoptrarna sätts i beredskap på grund av hög brandrisk. Under säsongen kan helikoptrarna flyttas utifrån var brandrisken är som högst.  

– För att snabbt kunna vara på plats ställs helikoptrarna i beredskap nära de platser i landet där risken för skogsbränder är som störst. Vid behov kan vi även utöka antalet, säger Petronella Norell.  

Helikoptrar, skopande flygplan och skogsbrandsdepåer

Utöver helikoptrar kan MSB även stödja räddningstjänsten med släckning från luften med skopande flygplan. Två skopande flygplan är sedan 1 april 2021 i beredskap nationellt och inom ramen för rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser. De två skopande flygplanen finansieras till 90 procent av EU. MSB har även skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning bland annat brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har också högkapacitetspumpar som kan transportera vatten långa sträckor.

– Vi är på tårna men vi vill även att privatpersoner ska vara det. De allra flesta bränder startar på grund av det mänskliga beteendet. Oaktsamhet vid eldning eller skogs- och jordbruksarbete kan leda till att onödiga bränder startar. Håll koll på brandrisken där du befinner dig och anpassa ditt beteende därefter, säger Petronella Norell. 

Beredskap helikoptrar och mindre skopande flygplan

Helikoptrar

Tidsperiod: 21 april 14.00 - 23 april 14.00

Beredskap: 90 minuter

Antal: 2 helikoptrar

Plats: Växjö

Skopande flygplan

Beredskap: 180 minuter

Antal: 2 flygplan

Plats: Nyköping

Publicerad: 21 april 2021 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 12:18

Senast granskad: 21 april 2021

Till toppen av sidan