Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 7 september 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 11:25

Varning kring kärnkraftverk

Kring vart och ett av Sveriges tre kärnkraftverk finns en så kallas inre beredskapszon. Människor som bor där ska kunna varnas både utomhus och inomhus. Måndag 7 september klockan 19:00 testas RDS-systemet för att kontrollera att varningssystemet kring våra kärnkraftverk fungerar.

Varningen gäller områdena:

•    Ringhals kärnkraftverk i Hallands län
•    Oskarshamns kärnkraftverk i Kalmar län
•    Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala län

Utomhus används samma system som för övrig utomhusvarning, men för inomhusvarning används RDS-systemet. Alla hushåll inom de inre beredskapszonerna har fått särskilda radiomottagare för varningsmeddelande. Länsstyrelserna i de tre länen ansvarar för information till allmänheten vad gäller kärnkraftsvarningar.

Måndag 7 september klockan 19:00 testas RDS-systemet för att kontrollera att varningssystemet kring våra kärnkraftverk fungerar. Ett meddelande kommer också att gå ut i den privata lokalradion på de orter som berörs. Meddelandet sänds i P4 men kan även höras på andra radiostationer - så lyssna gärna på någon privat lokalradiostation för att höra om radiosändningen bryts.

 

Publicerad: 7 september 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 11:25

Senast granskad: 7 september 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan