Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 28 september 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:14

Missvisande information om MSB vid telefonförsäljning av brandskyddsprodukter

Det händer att privatpersoner blir uppringda av företag som vill sälja brandskyddsprodukter och där den som ringer säger att det sker på uppdrag av MSB. Det stämmer inte.

– MSB säljer inte brandskyddsprodukter och har heller inte gett något företag i uppdrag att sälja brandskyddsprodukter, säger Malin Vestin, på MSB.

MSB får återkommande uppgifter om att det förekommer telefonförsäljning där säljare uppger att de ringer på uppdrag av MSB, eller använder liknande formuleringar, så att det uppfattas så av den som blir uppringd. Det stämmer inte. 

– MSB arbetar inte med försäljning av brandskyddsprodukter. Det har heller inte kommit några nya krav eller rekommendationer gällande brandskyddsprodukter de senaste åren, som ska ha påståtts i vissa av dessa säljsamtal, säger Malin Vestin, handläggare för enheten brand och räddning på MSB.

Brandskyddsprodukter är exempelvis:

  • Brandfiltar
  • Brandvarnare
  • Brandsläckare

Anmäl bluffsamtal till Konsumentverket

Blir du utsatt för en försäljare som marknadsför sin produkt eller tjänst på ett vilseledande eller olämpligt sätt kan du anmäla det till Konsumentverket. Det kan till exempel handla om information som är vilseledande eller att det inte tydligt framgår vem som är avsändare. Det kan också vara att du anser att företaget har en oschysst säljmetod på grund av att säljaren medvetet ger felaktig eller vilseledande information, är aggressiv eller påstridig eller medvetet lurar och riktar sig till utsatta grupper. MSB ser allvarligt på att myndighetens namn används på ett vilseledande sätt och har kontakt med Konsumentverket i frågan. För att Konsumentverket ska kunna utreda frågan vidare så behövs anmälningar från privatpersoner som drabbats.

Anmäl till KonsumentverketMissvisande information om MSB vid telefonförsäljning av brandskyddsprodukter och om brandskydd i bostäder

Publicerad: 28 september 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:14

Senast granskad: 28 september 2020

Till toppen av sidan