Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 1 oktober 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:02

MSB riktar stöd till yrkesutövare – för att stärka brandskyddet för äldre

Ungefär 100 personer dör i brand varje år. De flesta som omkommer är äldre personer, ofta med begränsad förmåga att uppfatta och agera i en brandsituation. Cirka åtta av tio dödsbränder inträffar i bostäder.

Den 1 oktober är FN:s internationella dag för äldre. MSB stödjer de som arbetar för och med äldre i deras hem, så att de kan bidra till att förstärka brandskyddet. 

– Det går att förhindra dödsbränder – genom kunskap och genom samarbete mellan de som kommer i kontakt med riskgrupper. Även enkla åtgärder kan bidra till att rädda liv, säger Andreas Forsberg, handläggare på MSB.

Myndigheten håller tillsammans med Socialstyrelsen på att ta fram en reviderad vägledning samt utbildnings- och informationsmaterial, som kommer att vara klart och lanseras under hösten. Materialet riktar sig bland annat till beslutsfattare, handläggare inom vård- och omsorgsområdet samt utförare som arbetar i människors hem. 

– Materialen innehåller råd och rekommendationer på lösningar i vardagen för att människor som exempelvis inte kan höra eller röra sig fullt ut ska kunna skydda sig mot brand.

Publicerad: 1 oktober 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 16:02

Senast granskad: 1 oktober 2020

Till toppen av sidan