Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 30 november 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:01

MSB skickar stöd till flyktingsituationen i Sudan

På grund av oroligheterna i etiopiska delstaten Tigray har många människor flytt över gränsen till Sudan. MSB förbereder för att skicka basläger med boende och kontorslösning för UNHCR och andra hjälporganisationer.

Sedan början av november har etiopiskt flyktingar har tagit sig över gränsen till Sudan. Nu behöver FN:s flyktingorgan UNHCR hjälp för att upprätta humanitär närvaro vid de växande flyktinglägren i Sudan.

Bistår med tre basläger

MSB samordnar en insats tillsammans med Danmark, Estland, Norge och Luxemburg inom samarbetet International Humanitarian Partnership, IHP och totalt kommer vi att skicka tre basläger. Sverige, Danmark, Norge och Estland står för materiel och Luxemburg bidrar med en lösning för att säkerställa tillgång till internet. Vi kommer även skicka personal för att bygga upp baslägren. Personal samt materiel beräknas gå iväg under helgen eller tidigt vecka 50.

– Det finns ingen infrastruktur på plats så behovet är jättestort. Men det är en utmaning att genomföra den här typen av insats mitt i en pågående global pandemi. Vårt team kommer till exempel behöva sitta i en veckas karantän i Khartoum innan de kan börja arbeta säger Sofia Westberg, projektledare på MSB.

Baslägren kommer att användas av FN:s flyktingorgan UNHCR och andra hjälporganisationer för att upprätta humanitär närvaro vid de växande flyktinglägren i Sudan.

Publicerad: 30 november 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:01

Senast granskad: 30 november 2020

Till toppen av sidan