Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 19 mars 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:40

Delar av Totalförsvarsövning 2020 skjuts upp

Coronavirusets spridning i Sverige påverkar många delar av Sverige. MSB:s och Försvarsmaktens gemensamma övningsledning för Totalförsvarsövning 2020 har därför beslutat att skjuta upp två regionala delar av övningen, vilka skulle ha genomförts under mars.

Totalförsvarsövning 2020 startade i november 2019 och är planerad att pågå hela 2020 ut. Övningen består av övningsaktiviteter på lokal, regional och nationell nivå liksom i fält. Övningen leds och samordnas av Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De delar av övningen som nu skjuts upp är två regionala övningstillfällen, i Västra och Mellersta militärregionerna. Under februari genomfördes de regionala övningstillfällena i Södra och Norra militärregionerna, enligt plan.

– MSB och Försvarsmakten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att minimera risken för smittspridning, säger MSB:s projektledare för Totalförsvarsövning 2020, Anna Karphammar. Det här är viktiga övningstillfällen, totalförsvaret har inte övat i den här storleken på väldig länge, men vi måste se till helheten och ta vårt ansvar att inte riskera att utsätta deltagarna för smitta.

– Nu har vi en situation i Sverige när myndigheter, kommuner och regionala aktörer liksom andra organisationer och näringslivet behöver samverka för landets och invånarnas bästa. Det är viktigt, påpekar Försvarsmaktens projektledare för Totalförsvarsövning 2020, överste Mikael Johnsson. En viktig aspekt för oss när vi diskuterat hur vi ska hantera de här delarna av övningen i det här läget har varit att värna ledningskapaciteten hos deltagande organisationer.

I var och en av dessa övningsdelar skulle 200-300 deltagare inom totalförsvaret samlas, många av dem beslutsfattare på hög nivå.

MSB och Försvarsmakten följer utvecklingen noga och fortsätter analys- och planeringsarbetet med anledning av den uppkomna situationen.

Om totalförsvatsövning 2020

Publicerad: 19 mars 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:40

Senast granskad: 19 mars 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan