Uppdaterad vägledning i skogsbrandsläckning
Vägledning i skogsbrandsläckning : 2:a utgåvan 2020
Publikationsnummer: MSB1366
Utgivningsår: 2020
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tillsammans med ett antal kommunala räddningstjänster tagit fram denna vägledning för att · stärka kunskaperna om de praktiska åtgärder och övervä...
Vägledningen syftar till att stärka kunskaperna om de praktiska åtgärder och överväganden man behöver göra vid en skogsbrandinsats, stärka kunskaperna kring användande av flygande resurser i syfte att optimera användningen av resurserna, stärka kunskaperna om brandbeteende vid framför allt extrema förhållanden, stärka kunskaperna om riskreducerande åtgärder samt tillhandahålla erfarenhets- och kunskapsöverföring från tidigare inträffade skogsbränder.
– Vägledningen ska fungera som ett stöd till bland annat kommunal räddningstjänst som handgripligen arbetar ute i markerna med brandbekämpning. Den är en del i arbetet med att stärka beredskapen för eventuella skogsbränder, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef på MSB.
Den snabbt förändrade riskbilden ökar behovet av metoder som är anpassade för nya och svårare förhållanden. Samtidigt utvecklas resurserna för att hantera skogsbränder. MSB kommer därför vid behov att revidera vägledningen i skogsbrandsläckning och publicera nya utgåvor. Nu är den andra utgåvan av vägledningen färdig.
I vägledningen ingår även ett PM rörande symbolbiblioteket SiTaC som ska få igång användandet av symbolbiblioteket vid skogsbränder runt om i landet. Symbolerna kommer inom kort att finnas på msb.se.
I denna utgåva har MSB arbetat tätt samman med både Kustbevakningen och Sjöfartsverket. MSBs författare och kontaktperson är Rickard Hansen, enheten för arbete med naturolyckor och beslutsstödsystem.
Tillkommande avsnitt i vägledningen:
- Avlysning av allmän farled (Taktik vid släckning av skogsbrand)
- Grid-system (Lägesbild, dokumentation och kartmaterial)
- Kustbevakningsflygets förmåga
- ACO, Air Coordinator
- MSB RIB Lupp
- MSB:s förstärkningsresurser med skogsbrandsdepåer och högkapacitetspumpar
Revideringar och tillägg i vägledningen:
- Direkt angrepp
- Slangsystem eller system med sprinkler
- Nattarbete
- MSB:s flygande resurser
- Användning av värmekamera (Säkring av brandens ytterområden)
- Taktik vid vattenbombning
- Skogsbrand nära bebyggelse
- Personskaderisker