Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 5 februari 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:33

Nu startar utbildning i katastrofriskhantering i Nepal

Under våren 2019 startade MSB ett nytt program inom katastrofriskhantering. Syftet med satsningen är att stärka de deltagande ländernas förmåga att reducera risker och hantera katastrofer. Nu startar en ny utbildningsomgång i Nepal samtidigt som den första omgången avslutas.
Deltagarna från Nepal grupparbetar kring hur deras projekt bidrar till programmets mål. Deltagarna från Nepal grupparbetar kring hur deras projekt bidrar till programmets mål.

Denna vecka startas en ny utbildningsomgång för International Training Programme - Disaster Risk Management (ITP). Programmet utbildar deltagarna inom katastrofriskhantering, och de befinner sig nu i Katmandu i Nepal för uppstarten. Samtidigt avslutas också den första utbildningsomgången.

- Många människor drabbas och förlorar sina hem varje år i olika typer av katastrofer. Genom programmet stärker vi deltagarländernas förmåga att hantera dessa extrema händelser, säger Jessica Forsman, projektledare på MSB.

Viktigt utbyte mellan deltagarna

Totalt medverkar 50 deltagare från Bangladesh, Nepal, Kambodja och Filippinerna. Deltagarna kommer från myndigheter, civilsamhället, privata företag och universitet. Blandningen av organisationer är viktigt för att bygga samarbeten inom länderna, något som många gånger saknas. Att deltagarna kommer från just dessa länder beror på att de löper stor risk att drabbas av naturkatastrofer vilket gör att utbildning inom katastrofriskhantering både är viktigt och efterfrågat.

- Min förväntan på workshopen i Nepal är att bredda mitt nätverk för att få tillgång till relevant information som kan öka kvalitén i arbetet med katastrofriskhantering, säger Mr. Shahinur Rahman från Bangladeshiska röda halvmånen.

Under programmet får deltagarna med sig värdefulla verktyg inom katastrofförebyggande, respons och återuppbyggnad. Detta bland annat genom att delta i diskussioner och simuleringar.

Jazmin Jerusalem från Leyte Center for Development i Filippinerna, är en annan deltagare:

- För mig är det viktigt att dela erfarenheter med andra i programmet så att vi kan lära av varandra och inte göra om samma misstag, säger Jazmin Jerusalem som deltog i räddningsarbetet när tyfonen Haiyan svepte över Filippinerna 2013.

Förväntansfulla deltagare. Förväntansfulla deltagare.

Studiebesök på flygplats

På torsdag kommer deltagarna att göra ett studiebesök på Humanitarian Staging Area. Det är en mottagningsplats på Katmandus internationella flygplats för att ta emot internationell nödhjälp efter katastrofer.

- Inom programmet är en viktig del att lära vilken beredskap som finns och hur den organiseras och därför kommer vi besöka mottagningsplatsen för internationell nödhjälp. Vid en katastrof som till exempel den stora jordbävningen 2015 kom stora mängder materiel in till landet och då är det viktigt att det finns en bestämd plats och utarbetade rutiner för att kunna ta emot hjälpen på ett bra sätt, säger Jessica Forsman.

Utbildningsprogrammet för katastrofriskhantering

•    Drivs av MSB och finansieras av Sida
•    Stärker kapacitet att hantera katastrofrisker
•    Innehåller sju utbildningsomgångar, fem för Asien och två för Afrika
•    Pågår 2019-2023

International training programme

Publicerad: 5 februari 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:33

Senast granskad: 5 februari 2020

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan