Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 15 december 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:36

Sms-utskick gick enligt planerna

Gårdagens sms-utskick till mobiltelefonabonnenter i Sverige gick enligt planerna och inga tekniska störningar rapporterades. Merparten av svenska abonnenter har fått sms:et – drygt 12 miljoner sms skickades ut under dagen.

Sms:et uppmanade mottagaren att besöka krisinformation.se för att läsa om de nya nationella föreskrifterna och allmänna råden, vilket många också gjorde. Under måndagen var det 3,5 miljoner besök på Krisinformation.se, att jämföra med de 54 000 besök som webbplatsen hade måndagen före.

– Nu hoppas vi också att de har läst de nya skärpta råden och följer dem så att vi tillsammans kan bromsa smittan, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Inga tekniska störningar

Utskicket har gått enligt planerna och inga tekniska störningar har noterats. Informationsnumren 1177, 113 13 samt nödnumret 112 har inte rapporterat några svårigheter när det gäller framkomlighet under dagen. Webbplatserna krisinformation.se och msb.se har sett en kraftig ökning av trafik som ett resultat av SMS-utskicket.

Cirka 240 000 abonnenter, omkring två procent, har inte fått något sms då deras mobiloperatörer inte omfattades av den frivilliga överenskommelsen som gjorts med de fyra största operatörerna. Tidigare siffra kring antalet abonnemang som berörs var en grov uppskattning där syftet var att ta höjd för att systemet skulle klara av den stora trafiken.

Flera miljoner hittade till krisinformation.se under måndagen

– Det har nog inte gått någon förbi att massutskicket av sms har väckt frågor och funderingar om hur effektivt det är. Men faktum är att fler har tagit till sig av budskapet och många fler har sökt sig vidare för att få veta mer om de nya skärpta råden som trädde i kraft i dag, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Vanliga frågor och svar om sms-utskicket

Skärpta föreskrifter och allmänna råd på krisinformation.se

Fakta om sms-utskicket

Utskicket av sms är en del av ett regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten och MSB har fått med anledning av rådande läge. Sms-utskicket gjordes som ett led i arbetet med att skapa kännedom om de nya allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 och hur vi måste anpassa oss för att motverka smittspridning inför kommande högtider och ledigheter. Genomförandet av uppdraget har skett i samverkan med PTS.

Publicerad: 15 december 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:36

Senast granskad: 15 december 2020

Till toppen av sidan