Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 7 augusti 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:15

Uppdatering: Svenskt stöd till Libanon

För att att lindra effekterna av explosionen i Libanon den 4 augusti har MSB svarat på förfrågningar från EU och FN för att bidra med personal till gemensamma insatser. Med kort varsel antogs tre svenska experter - en miljöexpert och två experter inom informationshantering och logistik som nu skickats till Beirut.

– Utöver den här insatspersonalen har vi även, tillsammans med Socialstyrelsen skickat sjukvårdsutrustning som kom fram till Beirut natten mot lördag, säger Roger Gustafsson, projektledare på enheten för nationella insatser och civilskydd.

Svensk personal till en EU-insats och en FN-insats

En av MSB:s miljöexperter hjälper nu EUCP-teamet (European Civil Protection) att stötta libanesiska myndigheter med att bland annat genomföra behovsbedömningar samt koordinera inkommande stöd från EU. Vidare kommer MSB:s expert också fokusera på att bedöma miljökonsekvenser av detonationen samt bedöma om ytterligare behov av stöd finns.

MSB bidrar också med två experter inom informationshantering, koordinering, logistik och säkerhet som ser till så att FN:s UNDAC-team (UN Disaster Assessment and Coordination) kan arbeta så effektivt som möjligt.

– Det här är personal som skapar förutsättningar för de som ska hjälpa till, vilket innebär att vår personal finns med och stöttar med allt från IT- och kommunikationslösningar, logistik, elförsörjning till att ordna med transporter och se till att så att det finns en fungerande kontorsmiljö, säger Emilio projektledare för UNDAC-insatsen på MSB.

Mer information

Internationella insatser

Publicerad: 7 augusti 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:15

Senast granskad: 7 augusti 2020

Till toppen av sidan