Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 23 april 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:11

MSB förstärker helikopterberedskapen

På grund av stor brandrisk sätter MSB in fler helikoptrar i beredskap för släckning. Vi vädjar samtidigt till allmänheten att vara försiktig i skog och mark.

Brandriskprognoserna visar att det råder stor skogsbrandsrisk i hela Götaland men också i stora delar av Svealand. Gräsbrandsrisken gäller främst norra Götaland, Svealand och längs med södra Norrlandskusten. Prognosen gäller nu och de närmaste dagarna.

Helikoptrar i beredskap

Med anledning av det förstärker MSB beredskapen för släckning av gräs- och skogsbränder med ytterligare två helikoptrar i Jönköping. Sedan tidigare finns det två helikoptrar i Västerås. Totalt är alltså fyra helikoptrar beredskapslagda fram till fredag den 24 april klockan 13:00, då nytt beslut tas. Just nu är brandrisken som högst i östra Götaland och delar av östra Svealand.

– Det är många som vistas ute i skog och mark just nu. Dels på grund av det fina vädret och dels på grund av coronapandemin och den sociala distanseringen, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.
MSB uppmanar alla att vara försiktiga och grilla på säkra och tillåtna platser, gärna i människors hemmamiljö där det finns tillgång till vatten att släcka med. Det är också viktigt att grilla på säkra platser som grusplan eller annat obrännbart material.

Vissa områden har redan nu eldningsförbud. Det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar förbuden och som också kan ge den lokala informationen om eldningsförbudet och rekommendationer samt råd.

Publicerad: 23 april 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:11

Senast granskad: 23 april 2020

Till toppen av sidan