Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 24 april 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:33

Helikopterstöd aktiverat för första gången i år

För första gången i år bistod MSB flera räddningstjänster helikopterstöd vid sammanlagt fyra skogsbränder. Patrik Freij, inre befäl på Räddningstjänsten Kristianstad menar att det snabba stödet i släckningsarbetet var av en avgörande betydelse för dem.
Helikopter flyger över sjö.
Insats vid brand i Gnosjö förra året. Foto: Pavel Koubek
Helikopter flyger över sjö. Insats vid brand i Gnosjö förra året. Foto: Pavel Koubek

Det är varmt och torrt i delar av Sverige. Det gör att det är stora brandrisker runt om i landet. I går begärde flera räddningstjänster helikopterstöd av MSB. Syftet med stödet är att kommunal räddningstjänst, som utför släckningsarbetet på marken, ska få stöd i insatsen som då kompletteras med brandbekämpning från luften.

Besvärlig och svåråtkomlig terräng

I Kristianstad fick räddningstjänsten hantera en skogsbrand, i besvärlig terräng, på 1,5 hektar.

–Att vi fick snabbt stöd av helikopter i släckningsarbetet var av en avgörande betydelse för oss. Våra styrkor kunde ringa in branden med begränsningslinjer. Men terrängen och vegetationen gjorde det svårt för styrkorna att ta sig in. Med hjälp av helikoptrarna kunde vi bekämpa branden från centrat,  säger Patrik Freij, inre befäl på Räddningstjänsten Kristianstad.

Han fortsätter:

–Det här stödet är jättebra för oss räddningstjänster. Det fungerar bra att man kan begära helikopterstöd från centralt håll. Branden är nu under kontroll men vi har fortfarande en styrka på plats för eftersläckningsarbete.

Beredskapen anpassas

Samtliga helikoptrar var tillbaka i sina beredskapspositioner i går klockan 21.00. MSB har valt att förlänga beredskapen för de fyra helikoptrarna i Västerås och Jönköping fram till måndag klockan 13.00.

– Beredskapen anpassas efter brandrisken i landet. Därför ha vi förlängt beredskapen till måndag vid lunchtid och därefter tas ett nytt beslut, säger Roger Gustafsson på MSB.

I går bistod MSB med helikopterstöd vid sammanlagt fyra skogsbränder i

  •  Ljungby
  • Kristianstad
  • Uppsala
  • Norrtälje
Publicerad: 24 april 2020 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:33

Senast granskad: 24 april 2020

Till toppen av sidan