Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 25 september 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 04:23

Övar för att utveckla förmågan att hantera komplexa händelser

Övningen Barents Rescue 2019 pågår för fullt i Kiruna. I dag genomfördes skarpa övningar där deltagarna från Sverige, Norge, Finland och Ryssland övades i att tillsammans hantera naturkatastrofer, omfattande olyckor och andra nödsituationer som skulle kunna uppstå i Barentsregionen.
Räddningspersonal från Sverige, Norge, Finland och Ryssland samarbetar på olycksplats under övningen Barents Rescue.

Huvudscenariot är att svenska resurser är utarmade på grund av skogsbränder som härjar i Sverige och i Europa. Därför behövde Sverige aktivera Barentsavtalet. Därefter följde en rad olika händelser som krävde samverkan mellan de olika länderna.

– Övningarna utvecklar samarbetsförmågan och ger möjlighet till nätverksbyggande som vi kommer att ha stor nytta av vid en större olycka i regionen, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.

Från jordskred till bussolycka

Händelserna som länderna fick öva på under dagen bestod av flera olyckor som krävde många resurser. Bland annat inträffade ett jordskred som ledde till att en tankbil exploderade vid ett hotell. Räddningstjänsten larmades till platsen och på väg mot hotellet tippade den första brandbilen över och flera brandmän skadades och fastnade i fordonet. På en bro över Laxforsen kolliderade en turistbuss och en minibuss. Turistbussen hamnade på sidan och minibussen hamnade hängandes ner mot vattnet. Bron skadades förmodligen av den hårda kraschen vilket försvårade räddningsarbetet.

– Dagens övningar visar tydligt hur viktig samverkan mellan de fyra länderna i Barentsregionen är. Övningsserien bidrar i sin helhet till att bevara och utveckla vår färmåga att tillsammans hantera uppkomna nödsituationer, säger Maria Jontén övningsledare på MSB.

Effektiv gränsöverskridande kommunikation i Norden

Under övningen kopplade Sverige tillsammans med Finland och Norge ihop sina så kallade TETRA-nät. Tack vare sammankopplingen kunde blåljusaktörer kommunicera med varandra med sina egna radioterminaler.

Mer information om Barents Rescue

Publicerad: 25 september 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 04:23

Senast granskad: 25 september 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan