Till innehåll på sidan

MSB:s basläger i Bolivia klart

MSB:s team har satt upp baslägret i San José de Campamento, ett litet samhälle i nordöstra Bolivia nära gränsen till Brasilien. Under torsdagen kommer de första hundra personerna att flytta in i baslägret som rymmer upp till 200 hjälparbetare.

Bränderna i Amazonas fortsätter att rasa och bolivianska myndigheter och många frivilliga kämpar för att släcka skogsbränderna i den otillgängliga miljön som regnskogen i den bolivianska delen av Amazonas, även kallad la Chiquitania, utgör.

− Det saknades boende för många av de som bekämpar bränderna då eldhärdarna många gånger ligger långt från samhällen. Stora resurser och mycket tid fick läggas på att transportera brandsläckningspersonal fram och tillbaka till brandområdet. Nu kan de istället koncentrera sig på själva brandbekämpningen, säger Sofia Westberg, projektledare i fält för MSB:s insatsteam i Bolivia.

− Anledningen till att detta område är av särskilt intresse är att bara några kilometer bort ligger nationalparken Noel Kempff Mercado, ett 1 500 000 hektar stort område med helt orörd regnskog. Om elden sprider sig dit skulle det innebära en stor katastrof och det skulle dessutom vara mycket svårt att släcka på grund av att det är så otillgängligt, säger Sofia Westberg.

MSB beslutade för någon vecka sedan att efter en förfrågan som förmedlades genom EU:s civilskyddsmekanism, ERCC, skicka en skalbar boendelösning för upp till 200 personer och ett team bestående av fem experter. Sedan några dagar är teamet installerat i San José de Campamento, ett litet samhälle i nordöstra Bolivia nära gränsen till Brasilien.

− Arbetet har gått väldigt smidigt, mycket tack vare att vi i teamet fått bra hjälp av bolivianska civilförsvaret och militären. Flera personer har utbildats i hur baslägret ska sättas upp, driftas och sedan packas ner igen när de har avslutat brandbekämpningen. På söndag åker teamet hem till Sverige och i samband med det så doneras materielen till Bolivias regering, avslutar Sofia.

Senast granskad: 26 september 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan