Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 3 september 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:31

Gemensam kommunikationssatsning för att locka fler deltidsbrandmän

Ungefär 10 000 av Sveriges 15 000 brandmän är deltidsbrandmän.
Men det är inte tillräckligt och på vissa håll är bristen på deltidsbrandmän akut.
MSB, SKL, Sobona samt fackförbunden Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision genomför nu en gemensam kommunikationssatsning för att locka fler till yrket.

Deltidsbrandmännen är en mycket viktig del av svensk räddningstjänst och därmed av svensk beredskap. Omkring 10 000 av Sveriges 15 000 brandmän är deltidsbrandmän. Men det är brist på deltidsbrandmän och på vissa håll, särskilt på glesbygden, är läget akut:

  • nästan fyra av fem räddningstjänster har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän,
  • mer än hälften av dessa har problem att upprätthålla sin bemanning och därmed också sin beredskap.

Livsviktigt yrke som måste växa

Att arbeta som deltidsbrandman är ett livsviktigt yrke. Med kampanjen, som startar vecka 37, vill vi uppmärksamma yrket och dess betydelse.

– För att yrkesgruppen ska växa och för att fler ska få god kännedom om vad det innebär att arbeta som deltidsbrandman, krävs det en gemensam kraftsamling. Vi gör den här satsningen på nationell nivå för att uppmärksamma frågan och vi vill att kommuner och arbetsgivare också ska göra en kraftsamling. Alla behöver göra en insats för att lyckas rekrytera fler deltidsbrandmän till våra räddningstjänster, säger Patrik Perbeck, chef på enheten för stöd till kommunala räddningstjänst på MSB.

Satsningen görs tillsammans med SKL, Sobona och fackförbunden Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision.

– Arbetsgivare och fackförbund kommer tillsammans att lyfta fram hur meriterande och attraktivt det är att vara deltidsbrandman. En konkret åtgärd som arbetsgivare kan göra är att uppmuntra medarbetare som redan är anställda i kommuner att även bli deltidsbrandmän, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Brandman på jobbet-dagen

Redan den här veckan uppmärksammas frågan genom Brandman på jobbet-dagen, tisdag 3 september. Dagen, som är ett initiativ från Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor (RRFB), ska synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Andreas Forsberg, Daniel Holmberg, Mattias Strömgren är deltidsbrandmän vid sidan om sitt ordinarie arbete på MSB. 

– Vi vill lyfta fram våra medarbetare som är deltidsbrandmän och det viktiga arbete de gör, och kanske lockar de fler till att bli intresserade av yrket, säger Patrik Perbeck.

Kontakt

Vill du veta mer om kampanjen eller har övriga frågor om yrket deltidsbrandman? Kontakta då MSB:s presstjänst så hjälper vi dig vidare:

MSB:s presstjänst
010-240 44 44

Varför är det brist på deltidsbrandmän?

Anställningen som deltidsbrandman förutsätter att man kan inställa sig med kort varsel på brandstationen eller direkt på olycksplatsen och det kräver att man arbetar eller bor i närheten – vilket numer inte är lika självklart, det gör att rekryteringsunderlaget också minskar, särskilt i glesbygden.

Publicerad: 3 september 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:31

Senast granskad: 3 september 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan