Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 15 november 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:46

Gott om framtidshopp på Rakeldagen

Årets Rakeldag hade temat ”krisen kräver kunskap” och kunskap finns, menar generaldirektör Dan Eliasson. Behovet av säkrad kommunikation är stor och utvecklingen av Rakel är en förutsättning för att göra det möjligt.
Dan Eliasson, generaldirektör vid MSB inleder Rakeldagen.

För samhällsviktiga aktörer är det viktigt att kunna kommunicera med både bild och tal samt kunna hantera stora informationsmängder på ett säkert sätt. Nästa generations kommunikationssystem, även känt som Rakel 2.0 eller Rakel G2, skulle kunna göra det möjligt att till exempel skicka livebilder via ett robust och säkert system.

– Kunskap och förmåga finns. Det som behövs är finansiella förutsättningar och ett politiskt beslut, säger Dan Eliasson, generaldirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

För ett år sedan sa Dan Eliasson att han siktade på att kunna presentera ett beslut på årets Rakeldag. Behovet av säkrad kommunikation är stor och han är övertygad om att ett politiskt beslut inte kommer att dröja.

Utveckling och innovation

Sen förra året har det hänt en del kring Rakel. Bland annat har en världsunik trepartssammankoppling gjorts i samband med övningen Barents Rescue tidigare i höst.

– Sammankopplingen av våra kommunikationssystem gör att vi kan fortsätta utveckla det nordiska samarbetet, sa Mats Persson, tillförordnad verksamhetschef för Rakelverksamheten vid MSB, men betonade samtidigt att tekniken bara är första steget.

Besöksrekord

Det var ett besöksrekord när Rakeldagen firade 10 år. Årets tema var ”krisen kräver kunskap” och 950 besökare fyllde mässhallen. Besökarna uppskattade möjligheten att få träffa andra med koppling till krisberedskap.

Traditionsenligt delades ett hedersomnämnande ut, som i år gick till Reine Lamkiewicz. Han har arbetat som sambandsansvarig på Polismyndigheten Västra Götaland. I motiveringen lyftes bland annat hans prestigelöshet och positiva personlighet fram.

Publicerad: 15 november 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 15:46

Senast granskad: 15 november 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan