Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 18 november 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:10

Från 16 år är du vuxen nog för Sveriges beredskap

Den 18 november startade MSB tillsammans med Rekryteringsmyndigheten och Försvarsmakten en gemensam informationskampanj för att öka ungas kunskap om att de är totalförsvarspliktiga och en viktig resurs för Sveriges beredskap.

Att vara totalförsvarspliktig betyder att alla, från 16 till 70 år är en del av Sveriges beredskap och en viktig resurs i händelse av krig. Totalförsvarsplikten handlar om att man, utifrån sin egen förmåga och intressen, kan hjälpa till vid krig och bli en viktig resurs för samhället. − Sveriges förmåga att stå emot ett väpnat angrepp bygger även på vår beredskap inför kriser, alltså vår krisberedskap. Därför måste ungdomar veta att de är en viktig resurs i samhället även vid kriser, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.

− Kampanjen är en del av ett regeringsuppdrag som MSB har haft sedan 2010. Uppdraget är att informera målgruppen om säkerhetspolitik, krisberedskap och totalförsvar. Syftet med kommunikationen i årets kampanj är att öka målgruppens kunskap om totalförsvarsplikten innan de får mönstringsunderlaget våren då de fyller 18 år, säger Liselotte Jansson, som ansvarar för kampanjen på MSB. 

Fakta om informationskampanjen

Kampanjen består av två filmer på 30 sekunder och 15 sekunder. Filmerna kommer att visas under fyra veckor, med start den 18 november, på Instagram, Youtube, Snapchat och Facebook. Filmerna kommer även visas på bio från och med den 15 november. På webbplatsen dinsäkerhet.se kan ungdomar och gymnasielärare läsa mer om de olika delarna i totalförsvarsplikten men också få mer information om mönstring, värnplikt, frivillighet och hemberedskap.

Dinsäkerhet.se om totalförsvarsplikt

Publicerad: 18 november 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 14:10

Senast granskad: 18 november 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan