Till innehåll på sidan

Så har helikopterberedskapen hittills fungerat

I år är Sverige bättre förberett mot skogsbränder tack vare helikoptrar och bra samarbete mellan MSB, länsstyrelser och räddningstjänster.
Helikopter i luften. Fotograf: Pavel Koubek
Helikopter i luften. Fotograf: Pavel Koubek

 

Redan i april fick helikopterberedskapen testas i skarpt läge när flera skogsbränder härjade i Sverige. Hanteringen fick beröm av aktörerna men beställningen av helikoptrar behöver bli enklare.

-  Det var helikoptrarna som räddade oss i Hästveda, säger Jimmie Ask, räddningschef på räddningstjänsten i Osby.

Den mycket varma och torra våren gav mycket hög risk både för gräs- och skogsbränder i delar av Sverige. Det satte beredskapen för skogsbränder på prov, där bland annat insatser med helikoptrar fick göras på följande orter:

  • Hästveda/Hässleholm
  • Tjällmo/Motala
  • Godegård/Motala
  • Voxtorp/Gnosjö
  • Landvetter/Göteborg
  • Älvkarleby/Uppsala
  • Krokborn/Hällefors

- Helikopterberedskapen fungerade mycket bra. Det var helikoptrarna (från Heliair, Polisen och Försvarsmakten) som räddade oss i Hästveda. Min uppfattning var att allt gick mycket snabbt från att mitt inre befäl lämnade en beställning på helikoptrar till MSB, till att helikoptrarna var på plats - och då hade inte ens avtalet börjar gälla. Det enda jag kan anmärka på är att beställningen av helikoptrar behöver bli lite enklare, säger Jimmie Ask, räddningschef på räddningstjänsten i Osby samt räddningsledare för insatsen i Hästveda.

Han fortsätter:

- Helikoptrarna gav oss en snabb och tydlig överblick. Det var en extrem snabb brandspridning och det var nästan omöjligt att hänga med på marken. Släckhelikoptrarna lyckades hålla begränsningar i flamfronten och punktskydda byggnader. Vi hade flera hus som var hotade men som klarade sig tack vare insatserna från luften.

Är helikopterberedskapen ett bra komplement till övrig stärkt brandberedskap?

- Ja, definitivt. Det tillsammans med exempelvis de skogsbranddepåer vi fått från MSB. Det behövs enormt mycket slang, pumpar och andra prylar för att kunna släcka branden från marken, säger Jimmie Ask.

Bra samarbete mellan aktörer

Fredric Jonsson är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköping. Han samverkade med MSB och flera räddningstjänster i länet kring helikoptrar tidigare i maj.

- Jag tycker att samarbetet mellan MSB, länsstyrelser och räddningstjänster har varit en framgångsfaktor på flera plan. Min uppfattning är att det är en nödvändighet att ha en bra helikopterberedskap så att vi kan säkerställa effektiv skogsbrandbekämpning.

Aram Rubinstein, ägare och helikopterpilot på Heliair, är den som har det yttersta ansvaret för att avtalet med MSB följs och att man levererar utifrån de krav som finns i upphandlingen.
Vad har ni vidtagit för åtgärder för att kunna leverera enligt avtalet?

- Tillsammans med underleverantörerna Storm Heliworks och Kallax flyg har vi utökat helikopterflottan, antal piloter och antal brandbyttor. Totalt har vi tillsammans tillgång till avsevärt fler helikoptrar, främst släckningshelikoptrar men även koordinerande helikoptrar, än vad som är minimumkravet i upphandlingen, säger han.

Hur säkerställer ni att detta kommer att fungera?

- Det gör vi på flera olika sätt. MSB är för oss, och våra underleverantörer, vår prioriterade kund. Oavsett vilket annat uppdrag vi är på, så är finns all brandbekämpningsutrustning nära till hands, antingen i helikoptern eller medföljande fordon. På det sättet säkerställer vi en kort inställelsetid, säger Aram Rubinstein.

Senast granskad: 27 maj 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan