Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 2 maj 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 12:42

Dags för Krisberedskapsveckan 2019

Den 6-12 maj är det dags igen för Krisberedskapsveckan, MSB:s årliga kampanj som genomförs runtom i landets kommuner för att öka människors beredskap inför samhällskriser. I år riktar kampanjen särskilt in sig på unga, 13-19 år.

För tredje året i rad genomför MSB, tillsammans med landets kommuner, länsstyrelser frivilligorganisationer och andra aktörer, kampanjen Krisberedskapsveckan. Syftet med kampanjen är att få människor att reflektera över hur de kan klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid. Orsaken kan vara skogsbränder, stormar, cyberattacker eller militära konflikter i vårt närområde.

- Det är viktigt att ha både en mental och praktiskt beredskap för händelser som ger allvarliga störningar i samhället, oavsett vad som orsakat det. Inte minst nu med vårens alla skogsbränder har vi påmints om hur snabbt vår vardag kan vändas upp och ner, säger Christina Andersson, ansvarig för kampanjen vid MSB.

I år kan de kommuner som vill, satsa extra på att nå unga 13-19 år. Målet är att öka kunskapen hos unga om hur olika kriser kan påverka oss, men också sprida kunskap om vad hemberedskap är, hur man ska agera vid ett viktig meddelande till allmänheten (VMA) och att det är Sveriges Radio P4 som gäller för viktig samhällsinformation vid kriser.

- Även om de yngre i målgruppen inte har ett vuxenansvar så är det viktigt att komma ihåg att de också upplever och påverkas av svåra händelser. Ju bättre förståelse de har för vad som kan hända och kunskap om hur man bör agera, desto bättre kommer även de att kunna hantera en svår påfrestning, säger Christina Andersson.

MSB hoppas att många kommuner tar tillfället att med hjälp av MSB:s gemensamma kampanjmaterial genomföra aktiviteter på lokal nivå för att öka beredskapen hos sina invånare inför allvarliga olyckor, kriser och ytterst krig.- Välinformerade och förberedda invånare gör viktiga insatser vid kriser och är en tillgång för kommunen vid all krishantering. De insatser kommunerna gör under Krisberedskapsveckan har man igen vid en händelse. 

Mer om Krisberedskapsveckan

Använd gärna hashtag #Krisberedskapsveckan

Publicerad: 2 maj 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 12:42

Senast granskad: 7 juni 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan