Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 11 juni 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:16

Tydlighet om eldningsförbud i ny vägledning

I en ny vägledning ger MSB kommuner och länsstyrelser stöd i att bedöma behovet av, besluta om och kommunicera ett eldningsförbud. Förbud bör omfatta områden som ligger utanför sammanhållen bebyggelse – det vill säga skog, eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas till skog.

- Syftet med eldningsförbudet är att förhindra omfattande skogsbränder och ska vi uppnå den effekten ska vi rikta in oss på de aktiviteter som orsakar bränderna, säger Patrik Perbeck. 

Aktiviteter som startar skogsbränder

Eldningsförbud kan endast påverka de brandorsaker som beror på mänskliga aktiviteter i skogen. Det statistiken visar är att det är främst grillning och lägereld samt annan eldning, till exempel att bränna bål, som går fel och är orsak till skogsbränder. Kommunikation om brandrisker i skogen och förebyggande budskap är fortsatt viktiga.

Information om eldningsförbud är lokal eller regional

Förra årets sommar har skapat en medvetenhet om risker för brand i skogen och MSB får många frågor om eldningsförbud gäller i olika delar av landet.

- Det är såklart positivt att människor vill göra rätt men det är inte MSB som beslutar om eldningsförbud utan det görs lokalt eller regionalt. Vad som gäller ska gå att hitta på kommunens eller länsstyrelsens webbplats, säger Patrik Perbeck.

När skogsbrandssäsongen i år startade ovanligt tidigt blev det tydligt att många kommuner och länsstyrelser utvecklat sitt kommunikationsarbete i jämförelse med 2018. Ytterligare utveckling är att MSB:s erbjuder ett informationspaket där generell information är förberedd. Den kan kompletteras med vad som gäller på olika platser runt om i landet. 

Vägledning om eldningsförbud

MSB:s generella råd till privatpersoner är att:

Du behöver alltid ta reda på om det är tillåtet att elda och grilla i skog och mark innan du tänder en eld.

Du kollar vad som gäller på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats för att uppdatera dig om eldningsförbud och vad som är förbjudet/tillåtet.

Du håller enkelt koll på aktuell brandrisk i appen Brandrisk ute.

Du ska såklart alltid vara försiktig när du eldar och grillar i naturen. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skogen.

Publicerad: 11 juni 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 10:16

Senast granskad: 11 juni 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan