Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 28 juni 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 04:00

Stärkt helikopterberedskap inför helgens höga brandrisker

MSB har stärkt skogsbrandsberedskapen och har för närvarande 10 helikoptrar i högsta beredskap inför helgen, då stor eller extremt stor brandrisk väntas i delar av landet.

Brandrisken kommer att öka de närmaste dagarna, i delar av södra Sverige kommer brandrisken att vara stor till extremt stor. Även över delar av mellersta Norrland är brandrisken lokalt stor eller mycket stor men förväntas avta något i samband med regn.

Helikoptrar taktiskt placerade över landet

För närvarande finns 10 helikoptrar i högsta beredskap, det betyder att de kan vara i luften inom 90 minuter. Helikoptrarna är placerade på de platser i landet där brandrisken är som störst. Taktiken är att de sätts in i ett tidigt skede för att förhindra att bränder som uppstår växer sig större.

- Att taktiskt placera brandsläckningsresurser från luften på det här sättet visade sig vara lyckosamt förra sommaren och har fungerat väl även i år, säger Jakob Wernerman, chef för MSB:s insatsenhet. Vi kommer följa läget och anpassar beredskapen utifrån behov.

Just nu finns de 10 helikoptrarna placerade enligt följande:

  • 2 helikoptrar i Västerås, för insatser på Gotland
  • 2 helikoptrar i Oskarshamn
  • 2 helikoptrar i Växjö
  • 2 helikoptrar i Umeå
  • 2 helikoptrar i Jönköping

Var försiktig och följ eldningsförbud

MSB uppmanar allmänheten till stor försiktighet i skog och mark! Det är också viktigt att allmänheten håller sig informerad om och följer rådande eldningsförbud. Information om eldningsförbud hittar du på kommunens, länsstyrelsens eller din lokala räddningstjänsts webbplats. Du kan också se hur stor brandrisken är i appen Brandrisk Ute.

Publicerad: 28 juni 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 04:00

Senast granskad: 28 juni 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan