Till innehåll på sidan

Röda korset organiserar spontanfrivilliga

MSB har gett Röda Korset i uppdrag att organisera spontanfrivilliga vid större händelser och nationella kriser.

Överenskommelsen gäller 2019 och ska ses som en förstärkningsresurs där det inte redan finns andra lösningar.

Vid förra sommarens skogsbränder togs myndigheterna på sängen av anstormningen från spontanfrivilliga.

– För att det inte skulle bli en belastning för de räddningstjänster och länsstyrelser som saknade etablerade FRG-grupper för att ta hand om spontanfrivilliga, skrev vi en överenskommelse med Röda Korset om att ta emot frivilliga som inte tillhör någon organisation. Vi har tänkt oss samma upplägg den här sommaren om det skulle behövas, säger Anna Nyman, chef för Enheten för samordning på MSB.

Överenskommelsen är ett första steg i en större lösning för frivilligsamordning.

– Helst ser vi att människor engagerar sig i frivilligorganisationer innan någonting inträffar, då kommer man bäst till sin rätt. Men vi har sett att det inte är alla som vill engagera sig i organisationer och då måste det hanteras. Människor som vill engagera sig är en tillgång och en kraft i samhället, säger Anna Nyman.

När Röda Korset kom in i bilden förra sommaren rådde en kaotisk situation. Det saknades rutiner för att ta emot spontanfrivilliga.

– Vid större händelser finns ett enormt engagemang hos svenska befolkningen. För att säkerställa att det engagemanget omvandlas till en bra hjälp behövs samordning av spontanfrivilliga. Förra sommaren tog vi emot drygt 6 000 anmälningar från spontanfrivilliga och vi förmedlade knappt 1 000 vidare till olika räddningstjänster, berättar Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Röda Korset.

Senast granskad: 13 juni 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan