Till innehåll på sidan

Inrikesministern besökte MSB

Inrikesminister Mikael Damberg besökte MSB under onsdagen. Dagen inleddes med ett besök på MSB:s lager i Kristinehamn med fokus på brandberedskap och förstärkningsresurser.

– Otroligt spännande att få se det som är ryggraden i de förstärkningsresurser vi jobbar med i Sverige och internationellt, säger Damberg.

Under onsdagen besökte Mikael Damberg Kristinehamn och Karlstad. Förmiddagspasset bestod av ett besök på MSB:s lager i Kristinehamn. Där fick statsrådet en övergripande presentation om Sveriges nationella brandberedskap och information om MSB:s operativa arbete vid skogsbränder. Därefter var det dags för en rundvandring i det stora lagret för att informera – och visa – MSB:s förstärkningsresurser. Bland annat fick han se hur en skogsbrandsdepå kan se ut och vilket materiel som finns att tillgå vid internationella insatser.

– Det är imponerande att se vilken kapacitet Sverige har. Det är alltid bra att få komma ut och se en sådan här verksamhet med egna ögon. Det är över 4 000 artikelnummer här i lagret. Det är inte bara att dra i väg på en internationell mission eller sätta upp ett läger. Det är så mycket som måste planeras, beställas och samordnas, säger Mikael Damberg.

Inrikesministern berömmer också det arbete som MSB har gjort, tillsammans med räddningstjänsterna, för att förbättra beredskapen inför årets skogsbrandsäsong. 

– Beredskapen inför sommaren är bättre i dag och där har man på MSB gjort ett stort jobb tillsammans med räddningstjänsterna runt om i Sverige, säger Damberg.

Vad känner du inför Sveriges nuvarande skogsbrandsberedskap?

– Jag har sagt det förut och det är att jag inte kommer att andas ut förrän sommaren är över. Men jag känner väldigt starkt att vi har en bättre beredskap i år än förra året. På sätt och vis har vi aldrig haft en så stark beredskap i modern tid. Så det är klart att det är skillnad, inte minst med de flygande resurserna. 

Hur viktigt är det att som statsråd komma ut och besöka denna typ av verksamhet?

– För mig är det viktigt. Det gör att man får lära sig verksamheten lite mer på djupet. Jag får också träffa människor som berättar om sina erfarenheter och de som varit ute i fält och kan ge andra perspektiv på utmaningarna, säger Damberg. 

Efter lunch bar det av till brandstationen i Karlstad för ett besök på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Där låg fokus på samverkan, ledning och de utmaningar som finns sett till rekryteringen av brandmän.

– Tillsammans med representanter från Räddningstjänsten Karlstadsregionen och Närkes räddningstjänstförbund, har vi pratat övergripande om ledning, systemledningen och deras exempel där de arbetar inom ramen för projektet räddningsregion Bergslagen. Vi har även diskuterat problematiken med rekrytering av brandmän, utbildningssatsningar och de förändringar av utbildningssystemet om vi håller på att initiera, säger Henrik Larsson, chef för enheten stora olyckor på MSB.

Senast granskad: 27 juni 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan