Till innehåll på sidan

Nu släpps version 1.3.4 av MSB RIB Huvudprogram

Nu är det dags att uppdatera MSB RIB Huvudprogram till version 1.3.4. Denna uppdatering ger det senaste innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen och Resurs. Vi har försökt att ändra så lite som möjligt i RIB Huvudprogram för att istället fokusera framåt och arbeta efter vår nya handlingsplan för framtida beslutsstöd från MSB RIB.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringar för RIB Huvudprogram omfattar vanligtvis både programändringar och förändringar i datainnehåll som gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar och aktuella regelverk med mera – så se till att du alltid använder den senaste programversionen.

Du vet väl att du kan nå databaserna Bibliotek, Farliga ämnen och Resurs via webben? Där är innehåller alltid uppdaterat till det senaste. Denna uppdatering och installation är för dig som vill ha programmet installerat för användning i egen miljö och användning oavsett tillgång till internet.

Vad är nytt och uppdaterat?

Ett antal mindre buggrättningar har gjorts och samtliga databaser har uppdaterats. Här berättar vi om de viktigaste uppdateringarna.

Bibliotek

Samtliga inlagda dokument fram till början av maj 2019 har lagts till.

Farliga ämnen

Texterna under Riskfaktorer på räddningsfliken har gåtts igenom och förbättrats.

Ångtryckskurvan på fysdatafliken är rättad så att den inte längre tillåter högre temperaturer än ämnets kritiska temperatur.

Efter inkommet önskemål har vi lagt till ämnet Termit i databasen.

Transportregelverken (ADR-S och RID-S) för 2019 är inlagda.

Resurs

Informationen om några av de nationella förstärkningsresurserna har uppdaterats.

”Nationell skogsbrandsdepå” finns på fjorton ställen i landet: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby.

Utöver detta finns MSB:s nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

MSB:s nya helikopterresurs ”Helikopter” finns med. MSB har slutit avtal med en helikopteroperatör om beredskap och helikopter för brandsläckning under skogsbrandsäsongen 2019. Det finns även tillagd information om mobila basstationer för Rakel.

I övrigt är databasen uppdaterad för att hålla samma information som på webben.

Du vet väl om att du som resursägare kan logga in på Resurs på webben och ändra information om dina resurser och er organisation?

Resurs är bara tillgängligt för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av MSB RIB programpaket.

Vilka versioner uppdateras?

RIB Huvudprogram kan du ladda ner och installera även om du inte har programmet installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera från version 1.3.0, både lokal och serverinstallation. Äldre versioner än 1.3.0 måste avinstalleras innan den nya versionen kan installeras.

Hur hämtar och installerar man RIB Huvudprogram?

RIB Huvudprogram laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan. Du installerar sedan genom att packa upp zip-filen på datorn och starta programmet ”Setup RIB Huvudprogram.exe”. En installationsguide kommer att hjälpa dig igenom installationen.

Till RIB:s nedladdningssida

Har du frågor eller synpunkter är du, som alltid, välkommen att kontakta oss på rib@msb.se eller på telefon 010-240 55 30.

Senast granskad: 3 juli 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan