Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 3 juli 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:35

Lyckade Almedalenseminarier

MSB deltar i över 25 seminarier och offentliga samtal under Almedalsveckan.
Två av dessa är MSB medarrangör till. Det handlar om personalförsörjningens utmaningar och möjligheter i militära- och civila försvaret samt räddningstjänst under höjd beredskap.

Almedalsveckan består av tusentals seminarier och offentliga samtal. MSB deltar i cirka 25 stycken och är medarrangör till två seminarier. Det ena arrangerades under tisdagen tillsammans med Försvarsmakten och gick under rubriken: hur ser personalförsörjningens utmaningar och möjligheter ut i det militära och civila försvaret? Dan Eliasson, generaldirektör på MSB, och Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén, bjöd på kloka inspel och man betonade bland annat de frivilliga försvarsorganisationernas viktiga roll i sammanhanget. 

– En ömsesidig förståelse präglade samtalet. Vi har en samsyn för vägen framåt i frågan om personalförsörjning i totalförsvarsplaneringen, säger Dan Eliasson. 

Seminarium i Blåljustältet 

Under onsdagen var det dags för arrangemanget i Blåljustältet – ett seminarium som gjordes i samarbete mellan Storstockholms brandförsvar och MSB. Rubriken för seminariet var: Räddningstjänst under höjd beredskap – hur klarar kommunerna uppgiften? Henrik Larsson, chef för enheten för stora olyckor på MSB, var moderator och deltog i samtalet gjorde Svante Borg, räddningschef Storstockholms brandförsvar, Anna Henningsson räddningschef Rtj Östra Blekinge, Peter Molin, länsråd, Gotland och Pontus Martelleur, P8 Försvarsmakten. Dan Eliasson inledningstalade och öppnade därmed seminariet.

– Arbetet med räddningstjänsterna har varit eftersatt men nu börjar vi komma i kapp. Samtalet om räddningstjänst i höjd beredskap visar att det finns mycket kvar att göra, säger Dan Eliasson.

Henrik Larsson sammanfattar seminariet så här:

– Det var ett väldigt bra och givande seminarium. Vi diskuterade hur ett möjligt scenario skulle se ut, vilka risker som finns och vilka typer av olyckor det kan handla om. Alla var ganska eniga om att antalet olyckor kommer att öka men inte att det blir så dramatiskt mycket nya typer av olyckor, säger han.

Publicerad: 3 juli 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 13:35

Senast granskad: 3 juli 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan