Till innehåll på sidan
Nyhet
Publicerad: 13 december 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 03:09

Populära CBRNE-dagar i Umeå

På temat ”Rena, rama, CBRNE” möttes knappt 200 deltagare från ett 30-tal myndigheter och näringsliv i Umeå i slutet av oktober. CBRNE-dagarna genomförs årligen sedan 2003 och är en mötesplats för dem som arbetar med frågor inom kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen på alla nivåer.

Under programpunkten ”Fråga CBRNE” förevisades experiment på stora scenen. Här förevisar Försvarsmaktens Skyddscentrum utmaningarna vid sanering av textilier. Foto: Försvarsmakten.

I år kunde deltagarna ta del av föreläsningar om terrorhot, experiment på stora scenen, förevisning av personsanringsbana och gruppövningar utifrån ett scenario. Det är FOI, Försvarsmakten och MSB som arrangerar tillsammans. I år var det Försvarsmaktens Skyddscentrum som stod värd.

Mer om programmetEn som varit med nästan varje gång sedan starten är Åsa Ljungkvist på Socialstyrelsen.

- Jag kommer varje gång för att det är så bra nätverk. Jag blir uppdaterad på vad olika aktörer arbetar med, jag tycker att det är en bra nivå och det finns något för alla här. Det är väl värt att prioritera att åka hit, säger Åsa.

Dagarna inleddes med att chefen för Försvarsmaktens ledningsstab, amiral Jonas Haggren, gav en överblick av utmaningarna Försvarsmakten står inför just nu. Han beskrev också hur viktigt Försvarsmakten tycker att det aktörsgemensamma arbetet på CBRNE-området är.

Under en längre kaffepaus fick deltagarna möjlighet att titta närmare på en personsaneringsbana under ledning av personal från Försvarsmaktens Skyddscentrum. Foto: Försvarsmakten.

Nästa huvudtalare var Hans Brun som föreläste om terrorism och antagonistiska hot och kopplingen till CBRNE-området. Hans Brun bedömning är att CBRNE-hotet i första hand just nu är kopplat till statsaktörer. På frågan vad han ger för råd till dem som jobbar med CBRNE-frågor svarar han att det viktigaste man kan göra är att utifrån sin egen verksamhet följa omvärldsläget och analysera vad som händer.

Hans Brun föreläste om terrorism och antagonistiska hot och kopplingen till CBRNE-området. Foto: Försvarsmakten.Anna Olofsson är ytterligare en deltagare. Hon är ambulanssjuksköterska i Karlstad och ambulansens representant i den regionala samverkan kring CBRNE-frågor i Värmland.

- Det är andra gången jag är här. Första gången var verkligen en ögonöppnare och jag fick massor med ny kunskap med mig hem om saker som påverkar vårt arbete med CBRNE-frågor regionalt. Vi har jobbat mycket med regional samverkan med inser att det finns många utmaningar när vi ska jobba tillsammans, till exempel över länsgränserna. Jag rekommenderar verkligen att delta på CBRNE-dagarna oavsett vilken roll du har inom CBRNE-området.

En som deltog för första gången är Anders Klahr från Folkhälsomyndigheten.

-  Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men jag tycker det har varit bra dagar med en stor bredd på föreläsningar och aktiviteter. Jag gillade scenario-övningen som verkligen gav en bredare, och en djupare, bild av hanteringen av en CBRNE-händelse. Och så var det naturligtvis bra kontaktytor, framför allt med Försvarsmakten som jag oftast annars inte har kontakt med.

Anna Olofsson ambulanssjuksköterska i Karlstad samtalar med Johan Trulsson från CBRNE-samordningen på MSB.. Foto: Försvarsmakten.Nästa år är det MSB som är arrangör för CBRNE-dagarna och de äger rum den 23-24 september.

- Vi är glada att så många valde att komma till CBRNE-dagarna i år och nu laddar vi för nästa års upplaga, säger Åsa Kyrk Gere, enhetschef på MSB med ansvar för MSB:s arbete med den aktörsgemensamma CBRNE-strategin.  

-  Redan nu börjar vi fundera på vad som kan vara intressanta och relevanta programpunkter för deltagarna. Det händer mycket på området och CBRNE-dagarna är, och ska fortsätta vara, en mötesplats som ger konkret nytta för deltagarna.

CBRNE-dagarna har anordnats nästan varje år sedan 2003 och en som varit med nästan varje år Åsa Ljungkvist på Socialstyrelsen. Här samtalar hon med Susannah Sigurdsson, MSB och Anders Klahr på Folkhälsomyndigheten. Foto: Försvarsmakten.Programmet och presentationerna från CBRNE-dagarna

 

Publicerad: 13 december 2019 , [Missing text '/pagetypes/nescardpage/atFull' for 'Swedish'] 03:09

Senast granskad: 13 december 2019

Kontakta

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Till toppen av sidan