Till innehåll på sidan

Seminarium för att stärka den civila och militära förmågan att aktörsgemensamt hantera flygolyckor

MSB bjuder in till ett seminarium som syftar till att stärka aktörernas gemensamma förmåga att hantera flygolyckor. Räddningsinsatser vid flygolyckor är ofta komplexa, och ställer stora krav på samverkan samt aktörernas kunskap om varandras uppdrag och förutsättningar.

Detaljer

Målgrupp

Särskild inbjudan.

Kostnad

Seminariet är kostnadsfritt. Lunch och kaffe ingår. Kostnaden för logi och resor står varje deltagare för.

Under de senare åren har flera erfarenheter fångats, exempelvis från olyckorna med ett Herkulesplan som störtade in i en bergvägg på Kebnekaise 2012 och från ett JAS 39 Gripen som störtade norr om Kallinge 2018. Och nu senast ytterligare en olycka med ett JAS 39 Gripen i samband med landning på Ronneby flygplats i november 2022.

Olyckorna har utretts av Statens haverikommission och ett antal förbättringsområden är identifierade inom områdena samband, kommunikation, samverkan, larmning, lokalisering ledning och ansvarsförhållanden. Vid detta tillfälle kommer inblandade aktörer att dela sina erfarenheter och det utvecklingsarbete som bedrivits samt lyfta framtida utvecklingsbehov.

Seminariet riktar sig till dig som arbetar med utvecklingsfrågor gällande kunskap, rutiner, processer etc. som kan förbättra hanteringen av en flygolycka. Vi fokuserar vid detta tillfälle på det civil-militära samarbetet. Vi vänder oss till flyg- och helikopterflottiljerna, Flygstaben kommunala räddningstjänstorganisationer med närliggande flygplatser, SOS Alarm, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen (Sektionen för flygtrafiktjänster), Luftfartsverket (flygtrafikledning inom och utanför flygplatsens närområde), Polismyndigheten, regionerna (representant) och Sveriges kommuner och regioner.

Program

Ett detaljerat program och deltagarlista kommer att skickas ut snarast efter anmälningstidens slut.

Övrig information

Anmälan erbjuds dig som är särskilt inbjuden. Vi kan komma att prioritera mellan anmälda för att få ett så brett deltagande som möjligt.

Tillfällen

Sista anmälningsdag: 23 augusti 2024
Ort: Stockholm
Lokal: Se inbjudan
Klockan: 10:00
Antal platser: 50
Platser kvar: 44
Längd: En dag
  • Öppna anmälan

    Stärka förmågan att hantera flygolyckor

    Genom att du anmäler dig samtycker du till att MSB behandlar dina personuppgifter.

    Så här behandlar MSB personuppgifter

Senast granskad: 19 juni 2024

Till toppen av sidan