Till innehåll på sidan

Frivilliga räddare i den samlade beredskapen

Välkommen till två seminarier om frivilliga insatser vid olyckor, kriser och till och med krig. 18 september online av MSB i samverkan med forskningscentrumet CARER, Linköpings universitet. Se beskrivning nedan.
28 september fysiskt på plats i Norrköping, anordnas av räddningstjänsten Östra Götaland och MSB.

Detaljer

Kostnad

Seminariet är kostnadsfritt.

18 september: Frivilliga räddare i den samlade beredskapen

Välkommen till ett online-seminarium om frivilliga insatser vid olyckor, kriser och till och med krig. Att frivilliga stöttar den ordinarie räddningstjänsten på olika sätt, till exempel genom att vara först på en olycksplats och kan genomföra viktiga åtgärder, är redan verklighet. Det ger möjligheter men kan också skapa problem. Seminariet kommer att belysa frivillighet ur en mängd aspekter – organisation, kompetens, juridik. Vilka möjligheter finns och vilka problem måste lösas?

Vi kommer att möta forskare som har specialstuderat frivilliga insatser och har förslag på hur detta kan stärkas i framtiden. Det kommer att bli både föreläsningar men även diskussioner där små och stora räddningstjänster deltar. Räddningstjänsten Östra Götaland har ett uppdrag av MSB att föreslå hur arbetet i det tidiga responsskedet kan utvecklas med CIP.

Moderator: Håkan Axelsson, MSB

Några teman:

  • Frivilliga räddare – vilka är de, vad gör de, vad behöver de göra? Om landskapet med engagerade individer, grupper och föreningar.
  • Sätter lagarna käppar i hjulet? Om de juridiska utmaningarna med frivillighet.
  • Kommer vi ihåg första hjälpen? Om nödvändiga färdigheter för frivilliga räddare och hur man stärker kunskaperna hos allmänheten.
  • Frivilliga räddare i framtiden – Om hur frivilligheten med IT-stöd och modeller kan bli ett fungerande komplement till räddningstjänsten.
  • Dialog med räddningstjänster med bland annat avstamp för seminariet den 28:e september gällande framtiden med civila insatspersoner

Seminariet arrangeras i samarbete mellan MSB och forskningsmiljön CARER (Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem) vid Linköpings universitet.

28 september: Framtiden med CIP

28 september arrangerar Räddningstjänsten Östra Götaland konferensen Framtiden med CIP. RTOG genomför arrangemanget på uppdrag av MSB

Läs mer om och anmäl dig till Framtiden med CIP

Tillfällen

Anmälan stängd
Ort: Digital via Zoom
Klockan: 10:00
Antal platser: 100
Platser kvar: 54
Längd: 5 timmar

Senast granskad: 9 juni 2023

Till toppen av sidan