Till innehåll på sidan

70-plussarna slår tillbaka – i krisen behövs årsrika människor

Mångårig kunskap och stor livskännedom gör många äldre bättre rustade än sina yngre medmänniskor för svåra situationer. Hur kan vi ta tillvara årsrika människors erfarenheter?

Detaljer

Kostnad

Seminariet är kostnadsfritt.

Med lärdomar från covid-19-pandemin diskuterar vi hur samhället kan arbeta bättre tillsammans mellan generationer – om krisen eller kriget kommer.

Äldre person i matvarubutik, tittar på tomma hyllor. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Program

Under våren 2020 uppmanades alla i Sverige som var äldre än 70 år att praktisera karantän och undvika sociala kontakter. En stor utmaning för en hel generation som plötsligt sågs som en passiv grupp som behövde skyddas. Samtidigt hade många 70-plussare förmågan att hålla sig lugna och ta en dag i taget. De visade sig också vara mer kreativa än många yngre i att hitta sätt att distrahera sig under långa, isolerade dagar.

Johanna Gustavsson pratar om sin forskning: Effektivare åtgärder genom ökad förståelse för den äldres syn på risker, ett projekt om personers upplevelser av covid-19-pandemin finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sofia Åhman - träningsexpert på TV, programledare för ”Hemmagympa med Sofia” och idrottslärare pratar om de imponerande 90-åringarna och att stärka befolkningens mentala hälsa med gymnastik.

Ylva Thörn, 1:e vice ordförande i PRO pratar om kompetensen, kraften och viljan hos en kvarts miljon människor.

Inge Gustafsson, kyrkorådsordförande i Katarina församling, fd departementsråd.
Om att som senior arbeta i MSB:s kontaktcenter under utskicket av ”Om krisen eller kriget kommer”.

Stefan Ingves, tidigare chef för Sveriges Riksbank
Om hur livserfarenhet kan vara avgörande i situationer som kräver stora, snabba beslut och att plötsligt vara pensionär när den ekonomiska krisen kom.

Ingmar Skoog, seniorprofessor och föreståndare, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Pratar om den farliga ålderismen och hur vi kan inkludera alla generationer i nästa kris.

Du anmäler dig via anmälningsformulär. Sändningslänk kommer att skickas ut 1-2 dagar i förväg.

Välkomna!

Tillfällen

Anmälan stängd
Ort: Digital
Lokal: Digital
Klockan: 15:00
Antal platser: 100
Platser kvar: 100
Längd: 2 timmar

Senast granskad: 4 april 2023

Till toppen av sidan