Nationell konferens för oljeskadeskydd 2022
Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) genomför årets konferens den 23-24 november på Länsstyrelsen i Stockholm.
Detaljer
Målgrupp
Offentliga, privata och frivilliga aktörer med en roll före, under eller efter en händelse med oljeutsläpp till sjöss. Särskilt prioriterad målgrupp är personal från kustkommuner och länsstyrelser med fokus på miljö, krisberedskap och räddningstjänst.
Kostnad
Konferensen är kostnadsfri och måltider ingår.
Konferensen har genomförts årligen sedan 2012 och är en viktig del av NSO:s samordning av området. Till konferensen inbjuds alla berörda aktörer, oavsett om det är en kommun, ett privat företag, en frivilligorganisation eller en myndighet som har en roll före, under och efter en händelse med utsläpp av olja till sjöss och på strand. Syftet med konferensen är att få en aktuell helhetsbild av utvecklingen och utmaningar samt att föra en strategisk dialog om framtida prioriteringar.
Konferensen arrangeras av Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO) och har roterande värdskap. Årets värdmyndighet är MSB.
Tid och plats
Länsstyrelsen i Stockholms län, Regeringsgatan 66. Medtag legitimation. Start kl. 09.00 den 23/11 och slut kl. 16.00 den 24/11.
Fysisk konferens
I år är det endast möjligt att delta på plats och antalet deltagare är begränsat. Med risk för att det blir fullsatt är det önskvärt att begränsa antalet deltagare från samma organisation/funktion så att en bred målgrupp får möjlighet att delta.
Anmälan
Om du får förhinder är det viktigt att du meddelar oss så att din plats kan nyttjas av någon annan. Avbokning görs till ulf.cervinus@msb.se
Presentationer
Presentationerna kommer att filmas och i efterhand läggas ut på MSB:s samlingssidasida om den nationella konferensen för oljeskadeskydd där också tidigare konferensmaterial finns att ta del av.
Till samlingssidan nationell konferens för oljeskadeskydd
Kontakt
Frågor och förslag gällande programmet: sonja.dobo@msb.se
Frågor om anmälan: ulf.cervinus@msb.se
Program
Programmet är under utveckling och kommer att uppdateras. Vi tar gärna emot förslag och önskemål. Några preliminära programpunkter i år är:
- Olycksåret 2022: En överblick av årets olyckor och tillbud nationellt och internationellt. Djupdykning i några specifika händelser. Vad kan vi lära oss?
- Riskbild i förändring: Vi ser fler utsläpp av biobränslen såsom tallolja både från anläggningar på land och från lagliga tankrengöringar till sjöss.
- Strategisk dialog: Uppdaterad nationell handlingsplan för oljeskadeskydd. Vad behöver vi alla göra för att minimera miljöskada och skada på andra samhällsvärden från större utsläpp från sjöfarten.
- Aktuella projekt: Effektivare skydd av råvattentäkter, EU-projekt IMAROS
- Åtgärdsprogram för havsmiljön: ÅPH 39 Expertstöd för oljeskadeskydd. En genomförandeplan tas fram under 2022 och expertstödet ska gälla löpande 2023-2027.
- Särskilt tema: utbildning och övning.