Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Erdal hamnade rätt när han kom in på SMO

Tipsa om artikeln
Erdal Akin läste Skydd mot olyckor på distans. Erdals föräldrar ville inte att han skulle bli brandman, de tyckte att jobbet verkade för farligt. Därför började han läsa till idrottslärare, men kunde inte släppa tanken på brandmannajobbet. "Att plugga till brandman är det bästa jag har gjort i hela mitt liv", säger han.

Erdal SMO-studerandeNär han till slut sökte till Skydd mot olyckor, SMO, var han 29 år. Han läste på distans, knuten till Sandö utanför Kramfors. Möjligheten att läsa på distans var inte avgörande för att han skulle söka utbildningen, men det var definitivt ett plus.


Särskilt när man har hunnit bli lite äldre tror jag att det är viktigt. På det här viset kunde jag fortsätta leva mitt liv i Stockholm, ha kvar min lägenhet och mitt extrajobb.

Praktiska moment på Sandö

Fem gånger per termin åkte han och kurskamraterna till Sandö och stannade som mest två veckor i sträck.


Då övade vi alla praktiska moment. Det kändes riktigt lyxigt att bo på skolans vandrarhem. I hans grupp var de åtta personer som bodde över hela landet.


Vi hade olika erfarenheter och bakgrund, men vi blev nästan som en liten familj. Förutom veckorna med praktiska övningar på Sandö hade de en nätverksplattform, ett digitalt grupprum där gruppen regelbundet träffades på bestämda tider för gruppdiskussioner och föreläsningar.


Det fungerade väldigt bra. Och det mesta av tiden kunde man lägga upp studierna som det passade en själv, till exempel börja plugga klockan tio på kvällen om man behövde vara ledig dagen därpå.

Kunskap om samhället

Erdal är nöjd med utbildningen.

Jag lärde mig inte bara det operativa arbetet utan tycker att jag lärde mig nästan allt om viktiga samhällsfunktioner och en hel del om säkerhetsarbete på företag och hur man ska hantera naturkatastrofer. Att utbildningen är så bred innebär också att man kan söka sig till andra arbetsplatser än räddningstjänsten, om man vill det.

För honom själv var det räddningstjänsten som gällde. Han gick ut SMO sommaren 2012 och har sedan dess gått på vikariat och projekt inom Södertörns brandförsvarsförbund. På de flesta räddningstjänster i Sverige tar det tid innan man får fast jobb.

Otryggheten sliter

Men det här är världens bästa jobb, så det är värt att kämpa!

Vid nyår 2014 blev Erdal fast anställd, med placering i Botkyrkas dagtidsstyrka där han tidigare har vikarierat.

Publicerad: 2014-09-04 kl. 09:03