Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Läsa på distans

Tipsa om artikeln
Du kan läsa utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) på distans med närträffar. Distansutbildningen har samma innehåll och kursmål som utbildningen som ges på plats.
När du väljer att läsa på distans innebär det att du själv i stor utsträckning kan planera dina studier utifrån den situation du befinner dig i. Delar av utbildningen kommer att vara på dagtid, dels när du är på skolan och under dina distansstudier då studieuppgifterna sker tillsammans med andra på webben. 

Träffas ett antal gånger per kurs

Studiegrupperna kommer att träffas ett antal gånger per kurs i obligatoriska närträffar vid någon av myndighetens skolor. Vid närträffarna genomförs praktiska moment, obligatoriska övningsuppgifter samt vissa examinationer.
 
Mellan närträffarna studerar du på egen hand och kommunicerar med lärare och andra studerande via e-post, diskussionsforum på internet eller andra kommunikationsverktyg.

 
 

Frågor och svar

FrågaSvar
Vad innebär det att läsa på distans Nej, det är samma kursmål som du ska uppnå. Utbildningen är lika lång och det ställs samma krav på dig som studerande. Den stora skillnaden är att du inte behöver vara på skolan i samma utsträckning.
Är det samma utbildning? Ja, det är samma utbildning med samma kursplan och mål. Du gör de praktiska övningarna på skolan. Hur bra utbildningen blir är också mycket upp till dig själv, precis som i alla andra utbildningar.
Vilken teknisk utrustning behöver jag ha? Du behöver ha tillgång till en modern dator med internetuppkoppling. Vi har en del inspelade föreläsningar och stora dokument så du måste ha en internetuppkoppling med minst 2Mbit/sek. Du måste ha tillgång till webbkamera och headset eftersom en del av mötena i utbildningen kommer att ske på webben.
Vilka datakunskaper krävs? Du behöver grundläggande kunskaper i hur olika datorprogram fungerar, främst för ordbehandling. Vi använder en internetbaserad lärplattform, så det är bra om du har viss kunskap om internetanvändning.
Hur studerar man mellan träffarna? Mellan närträffarna finns allt underlag för dina studier i vår lärplattform Fronter. Deltagarna delas in i studiegrupper, som jobbar mycket tillsammans på närträffar och via nätet. Du får introduktioner i olika ämnesavsnitt och jobbar därefter mycket själv med ditt eget och gruppens lärande. Det finns ett antal resurser till din hjälp som föreläsningar, hemlaborationer, instuderingsfrågor och andra uppgifter.
Är träffarna obligatoriska? Huvuddelen av närträffarna är obligatoriska eftersom de flesta praktiska utbildningsmoment och examinationer sker då.
Var träffas man och
hur bor man under träffarna?
Närträffarna sker på MSB Sandö och MSB Revinge. Du får själv ordna ditt boende under denna tid. Skolan kan tipsa om uthyrare av rum eller lägenheter.
Hur ofta träffas man och hur långa är träffarna? Närträffarnas omfattning varierar beroende på vilken kurs du läser. De kurser som innehåller mer praktiska moment har fler och längre närträffar.
Vad kostar det att läsa på distans? Det kostar inget extra att läsa på distans.
Får jag ersättning för mina kostnader för resor och logi? Nej, det ges ingen ersättning för utlägg för resor och logi.
Hur sker antagningen? Antagningen sker på samma sätt som till utbildningen på plats.
Hur ser behörighetskraven ut? Behörighetskraven är desamma som till utbildningen på plats.
Publicerad: 2009-10-22 kl. 14:59 | Senast granskad:2014-10-17 kl. 11:02