Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stellan Eriksson, säkerhetsstrateg

Tipsa om artikeln
Stellan Eriksson gick ut sin SMO-utbildning i Skövde 2007. Idag arbetar han som säkerhetsstrateg på Västfastigheter i Västra Götalandsregionen med Göteborg som sitt distrikt. Det innebär att han arbetar strategiskt med säkerhetsfrågor i en fastighetsförvaltning.

Det arbetet rör inte bara brandskydd utan även personskydd, inbrottsskydd, informationssäkerhet och kontinuitetsplanering.

Andra yrken - läs intervjuTipsade om jobbet som säkerhetsstrateg

I samband med nedläggningen av Räddningsverket Skövde, där han tidigare arbetade, tog han kontakt med Sahlgrenska Sjukhusets säkerhetsavdelning och den handledare där han tidigare gjort sin LIA inom systematiskt säkerhetsarbete (SSA). Handledaren tipsade om jobbet som säkerhetsstrateg – och på den vägen är det, nu har han arbetat där i drygt två år.
 
Jag har inte brandingenjörsutbildning men däremot en god kompetens från min SMO-utbildning, säger Stellan Eriksson. 

Insåg att andra vägar fanns

När han sökte till SMO-utbildningen var det för att bli brandman. Först efter praktiken insåg han att det fanns andra vägar att gå. Han upptäckte också vikten av att göra ”rätt” tidigt – innan något händer.
 
I mitt arbete  kan jag påverka innan det händer något, arbetet med analyser och handlingsplaner är viktigt. Man märker ganska snabbt att det man lärt sig på utbildningen om systematiskt säkerhetsarbete, även kan anpassas till andra områden. Det gäller inte bara brandfrågor, säger Stellan Eriksson.

Extraordinära händelser

Under termin fyra lär man sig om kriser och extraordinära händelser där risk- och sårbarhetsanalyser berörs. Mycket av det har han användning för i sitt arbete. Även kunskaper inom byggnadstekniskt brandskydd har varit nyttigt.

En stor fördel med SMO-utbildningen är att man ser sambanden, säger Stellan Eriksson.

Han tycker att han har ett fantastiskt roligt jobb och tycker att han har hittat rätt. Det bästa är möjligheten att göra skillnad innan det har hänt något vilket också är det viktigaste, enligt Stellan Eriksson. Han arbetar i hela spektrat från vardagsolyckan till större kriser. Jobbet innehåller allt från beroende- och behovsanalyser till riskanalyser och riskbedömningar och styrdokument med mera.

Ingen dag den andra lik

En dag på jobbet är inte den andra lik. Ibland kan han jobba med kontinuitetsplanering, ibland också med mer operativa uppgifter som teknisk utformning. Sådan utformning görs bland annat när man har haft en hotsituation eller ett inbrott.
 
Det är roligt att jobba i en stor organisation där man har förutsättningar att skapa nya nätverk och att samverka med andra, avslutar Stellan Eriksson.

Publicerad: 2014-09-04 kl. 10:18