Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Markus Green, Länsstyrelsen

Tipsa om artikeln
Markus arbetar på en enhet som ska se till att länets kommuner, räddningstjänster, polisen, sjukvården och andra berörda organisationer fungerar effektivt tillsammans vid en katastrof eller större olycka.

Jag visste ganska bra vad jag gav mig in på eftersom min storebror var brandman. När jag hade gått ut Natur på gymnasiet gjorde jag civilplikt som räddningsman istället för militär värnplikt. Det innebar att jag hade en tio veckor lång grundutbildning följt av tio veckors praktik på Räddningstjänsten Storgöteborg bakom mig när jag sökte till SMO. Jag tycker att SMO är en bra och varierad utbildning. Där fick jag en bredare bild av vad arbete med säkerhet och beredskap kan vara, berättar Markus.

Andra yrken - intervjuTjänsteman i beredskap

Efter några år inom kommunal räddningstjänst och kommunal krisberedskap jobbar jag nu på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Jag arbetar på en enhet som ska se till att länets kommuner, räddningstjänster, polisen, sjukvården och andra berörda organisationer fungerar effektivt tillsammans vid en katastrof eller större olycka.

Jag är också ”tjänsteman i beredskap” vilket innebär att jag under vissa tider har beredskap om något skulle hända. Då är min roll att samordna insatserna och se till att information om läget når olika berörda parter. Mycket av det vardagliga arbetet handlar om att förbättra länets krisberedskap. Det kan innebära allt från att delta i utbildningar och övningar ute i kommunerna till att göra analyser och utredningar. Variationen är det bästa med det här jobbet, tycker jag.

Publicerad: 2014-09-04 kl. 10:37